Срећан празник – ПЕДЕСЕТНИЦА

Данас се прославља празник Силаска Светог Духа на апостоле – Педесетница или како се у народу каже – Духови.

Ово је педесети дан после Васкрсења Христовог и овим празником се завршава читав циклус празника који су повезани са Васкрсом. У суботу пред Педетницу се посебно сећамо наших упокојених предака и сродника и тај дан зовемо Духовске задушнице. Недеља која нам следи је посвећена Свима светима.

На један чудесан начин овај свети празник окупља све људе на земљи у окриље Божије и позива нас у једниство. Апостоли су на овај дан примили Светога Духа у виду огњених језика и почели су да говоре страним језицима, како би могли да изврше заповест Христову: ,,Идите по целом свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу“. Мк 16,15

Овај празник се назива и рођендан цркве зато што је тада на све људе сишао Дух Свети и сви су постали делови једног тела, тј Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

И после толико година Бог непрестано показује своја чудеса и позива нас да верујемо у Њега како би и на нас, као некада на апостоле, ниспослао Светог Духа. Због тога једним устима и једним срцем радосно ускликнимо:

Царе Небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испињаваш. Ризницо добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси Благи душе наше. Амин.

                                                                                                                                           вероучитељ  Лука