ПОСЕТА ШПАНИЈИ У ОКВИРУ ЕРАСМУС ПРОЈЕКТА

У оквиру Ерасмус пројекта четворо наших колега – Зоран Алексић, директор школе, Снежана Ковачевић дефектолог, Огњен Ешпек, професор енглеског језика и Јован Гајић, професор историје, у периоду од 20. до 24. маја боравили су у Шпанији. Они су били гости колега из организације EAEHD (Тима за подршку школовању у болницама и кућној настави) из града Гвадалахаре, који се налази педесет километара од шпанске престонице Мадрида. Била је то прилика за динамичну, садржајну и веома корисну размену искустава са колегама из Шпаније. Током четвородневног боравка у овој земљи представници наше школе су посетили Универзитетску болницу у Гвадалахари, у оквиру чијег педијатријског оделења колеге из EAEHD-а држе наставу деци која се тамо лече, као и часове кућне наставе, са децом у Гвадалахари и околини. Веома је корисна била и посета школи „Вирген дел Ампаро“ у Гвадалахари, у којој се образују деца са развојним сметњама и инвалидитетом, као и школи која делује у оквиру Универзитетске дечје клинике „Нињо Хесус“ у Мадриду, највеће дечје болнице у Шпанији.

Представници школе, у пратњи својих домаћина обишли су и „Градску кућу“ (Скупштину града ) у Гвадалахари, где их је примила представница за образовање и културу градске владе, а у пратњи водича упознали су се са знаменитостима и културном баштином овог града. Осим за размену искустава и упознавање са условима и начином на који се образују деца са здравственим проблемима у Шпанији, сусрети са љубазним домаћинима били су прилика и за промоцију наше школе, њених специфичности и организације рада. Зато смо, на крају боравка наше домаћине позвали да посете Београд и буду гости Основне школе „Др Драган Херцог“.

Фотографије из Гвадалахаре са шпанским колегама из тима, Мануелом и Алмуденом, као и са представницом за образовање и културу из градске владе Гвадалахаре.

Болница у Гвадалахари

Болница у Ниња Хесус у Мадриду.

Мадрид и испред стадиона Сантиаго Бернабеу.