Шетња Калемегданом

Данас је за ђаке старијих разреда одржан угледни час под називом „Шетња Калемегданом“, који су заједнички реализовали наставници Ирена Тодоровић и Јован Гајић. Била је то прилика да ученици на занимљив начин сазнају нешто више о историји, географском положају, туристичким и природним потенцијалима Калемегдана, али и да се друже и међусобно боље упознају. После шетње и дружења, ученици су са својим одељењским старешинама, директором, педагогом и психологом школе разговарали о свом будућем школовању.

Студијска посета Памплони

Четири наставнице наше школе у марту су биле на студијском путовању у Памплони (Шпанија). Финансирањем од стране Европске уније и уласком у оквире Еразмус+ пројекта, наша школа је добила могућност да имплементира новостечена знања у своју свакодневну наставу и рад са децом од 1. до 8. разреда. Пројекат под називом „Упоредно проучавање и унапређење педагошког рада у болничким школама“ осмислили су и креирали чланови Тима за међународну сарадњу, а читаву замисао је подржао школски колектив на челу мр Зораном Алексићем, директором школе. Ово је прво у низу путовања у склопу пројекта, које је трајало пет дана. Наставнице Тијана Радисављевић, Ана Црногорац, Милица Дујаковић и Биљана Узелац су том приликом посетиле дневну психијатријску болницу (Hospital de Dia Infanto-Juvenil de Salud Mental), болничку школу на педијатријском одељењу болнице (Hospital Materno-Infantil), као и Ресурсни центар за једнакост у образовању за целу покрајину Навару. Имале су прилику и да се упознају с богатом шпанском културом и традицијом, као и да донесу нове идеје и сазнања која ће помоћи имплементацији нових метода у настави, комуникацији с матичним школама, јачању сарадње с болницама у којима радимо и сарадње с родитељима наших ученика. Након завршеног путовања, колективу су презентовале новостечена знања и наставну праксу.

Циљ школе је да постане место које ће бити и у будућности препознато као установа која пружа најбоље могуће образовање својим ученицима у специфичним условима, а запосленима прилику да се професионално усавршавају и промовишу знање.

Друга награда на Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе

У суботу, 6. 3. 2024. године, одржано је Окружно такмичење из српског језика и језичке културе. Милош Вучић, наш ученик шестог разреда, освојио је друго место са освојених 17 бодова.

Честитамо  Милошу и наставници Наташи Војиновић на овом великом успеху!

 

Нек’ је срећан сваки дан!

Последњег дана фебруара у школи је одржана радионица ,,Нашим драгим мамама“. Учесници су мамама правили честитке сликајући супер клејом. Сви присутни су уживали у креативним радовима, певању и дружењу. Захвални смо учесницима, родитељима и наставницима који су допринели да наша радионица и овај пут буде весела, распевана и креативна.
Следећа радионица ће бити посвећена рециклажи и очувању природе.
До следећег дружења велики поздрав од креативног тима!

Прво место на Општинском такмичењу из српског језика и језичке културе

Данас, 25. фебруара 2024. године, одржано је Општинско такмичење из српског језика и језичке културе. Милош Вучић, наш ученик шестог разреда, освојио је прво место са 19 бодова. Браво, Милоше! Предстоји му још учења и вежбања за виши ниво такмичења у априлу са ментором, наставницом Наташом Војиновић.

Календар 2024.

Традиционални конкурс „Мој Снешко Белић” је успешно завршен. На конкурсу су учествовали ученици од првог до осмог разреда заједно са браћом и сестрама, мамама, бакама и другим члановима породице. Жири је имао тежак задатак да изабере најлепшег Снешка.
После дужег већања донета је одлука да су сви учесници победили и да ће се наћи на календару.
 У категорији наставника Силвија је била ван конкуренције.
Захваљујемо се свима који су учествовали на конкурсу и подржали га. Честитамо свим учесницима и поносни смо на све креативне радове. Браво!
Сви учесници ће преко својих одељењских старешина добити свој примерак календара, чим изађе из штампе.

Прослава Светог Саве

Школска слава Свети Сава обележена је у суботу. Наставници и ученици су се окупили у Вазнесењској цркви, парохијској цркви наше школе. У школи су традиционално све активности биле посвећене прослави нашег просветитеља. Вероучитељ Лука Воларевић и учитељица Андријана Зорић присуствовали су Светосавској академији коју је организовало Министарство просвете. Срећна школска слава!

Одржана предавања у школи

У просторијама школе, дана 17. 1. 2024. године, одржана су два предавања као вид стручног усавршавања запослених. Слађана Стаменовић, професор хемије, одржала је  предавање „Озонски омотач”. Вук Жикић, професор српског језика и књижевности, одржао је предавање „Граничне ситуације у учионици”.
Предавања су била занимљива, корисна и инспиративна. Унела су нову енергију и погледе на наставну теорију и праксу у нашој школи и подстакла на дискусију и нова промишљања о иновативности, методама, принципима и решењима.

Зимска радионица

Дана 27. 12. у просторијама школе је одржана Зимска креативна радионица, трећа у низу ове школске године. Обрадовао нас је велики одазив наших ученика. Сви смо уживали у песми и прављењу новогодишње тегле жеља и украса за јелку. Поред овога научили смо неке занимљивости о новогодишњим обичајима у Русији, Великој Британији и Француској. Захваљујући ученицима Четврте гимназије, који су били наши специјални гости, сви наши ученици су добили новогодишње пакетиће. Морамо споменути и изненађење које су нам приредили ученици одељења VI1 ОШ ,,Бора Станковић“ које похађа сестра нашег ученика Николе Вукића. Они су припремили прелепе поклоне за све присутне ученике на радионици.

Радост и дружење су угрејали срца свих присутних. Захвални смо свима који су помогли да обрадујемо наше ученике и дали нам прави пример хуманости, солидарности и добре воље.

Видимо се на Пролећној радионици.

Новогодишња чаролија на пункту Рехабилитација

Као и сваке године ученици Четврте гимназије су спремили новогодишњу представу и донирали пакетиће за  ученике наше школе. Захваљујемо се њима и њиховим наставницима на труду и радости коју су поделили са нама и дали пример хуманости и солидарности на делу.

Уживали смо у извођењу представе и радујемо се наставку успешне сарадње наших школа.

Златна јесен 2023.

„Златна јесен” нам се поново позлатила! Традиционална манифестација је у среду, 25. октобра 2023. године, одржана на Рехабилитацији. Ученици, деца са мајкама, медицинске сестре, терапеути, лекари, васпитачи, наставници, уживали су у пројекцији филма „Јесењи час”. Ретроспективу вишедеценијског рада на платно је пренео директор школе, Зоран Алексић. Уз осмехе, сузе и усклике радости при препознавању старих ученика и присутних из млађих дана, филм је одгледан са посебном пажњом.

Одржано предавање „Психички проблеми код деце и омладине и изазови њиховог образовања“

Наставници и стручни сарадници наше школе имали су прилику да у уторак 3. октобра у зборници школе присуствују предавању на тему „Психички проблеми код деце и омладине и изазови њиховог образовања“.

Предавање је одржала др Оливера Алексић Хил, дечји психијатар из Института за ментално здравље у Београду. Била је то прилика  за занимљиву и садржајну размену мишљења о проблемима са којима се сусреће све већи број ђака, па је договорено да се овакве и сличне активности наставе.

Брод за срећу

У понедељак,  18. 9. 2023. године, у просторијама наше школе одржана је прва у низу креативних радионица ,,Богатство различитости“.

На уводној радионици смо правили чамце са веслачима, сецкали, бојили, лепили, смејали се и певали. На крају радионице смо направили изложбу бродића и хорски отпевали песму ,,Брод  среће“ уз пратњу гитаре и других инструмената. У раду радионице су учествовали и родитељи ученика, дефектолози, наставници, директор и психолог школе.

Креативни тим се захваљује свима који су учествовали у раду и позива вас да нам се прикључите у што већем броју.

Уз радове наших ђака

Много тога  се догодило прошле школске године у нашим животима, животима нама познатих и непознатих људи. Некоме је донела срећу, некоме бол. У радости, али и у болу и патњи, наши ђаци су хтели да буду и остану ђаци и у болничком кревету и у својим домовима. Учили су историју и биологију, математику, хемију, информатику, цртали и писали литерарне саставе. Неки од тих састава, писаних на различитим местима, у сарадњи са неколико наставника су пред вама. Писали су их Сања у Суботици, Андрија у околини Крагујевца, Марко и Вук у Болоњи, Стеван у Торину, Јана, Марко, Наташа, Милан у Београду, Јована у Новом Пазару… А шта је заједничко тим дивним дечацима и девојчицама — то да су вредни, одговорни, савесни, љубазни, мили. Они знају шта је добро и исправно, праведно, истинито. Они су емпатични, солидарни, брижни. На највећим искушењима, а бескрајно храбри.
Та деца знају шта су праве вредности, а за нас, они су највећа вредност.

Јадранка Вељовић, професор српског језика и књижевности

ЖУЋА

УМЕТНОСТ ЖИВЉЕЊА

УМЕТНИЧКО У МОЈОЈ ПРИЧИ

КОЦКА ЛЕДА

МАНЕ ВИДЕО-ИГАРА

КАДА КЊИГЕ БУДУ У МОДИ

МОЈА НАЈВЕЋА ДИЛЕМА

ОВО ЈЕ ЗЕМЉА ЗА НАС

КОСОВСКИ МИТ И ЈА

МОЈ ИЗМИШЉЕНИ СВЕТ

МАТУРСКА ЕКСКУРЗИЈА

РАСТАНАК С ДЕТИЊСТВОМ

КАДА КЊИГЕ БУДУ У МОДИ 2

У КАКВОЈ ЗЕМЉИ ЖЕЛИМ ДА ЖИВИМ

 

Матурска прослава 2023.

Ученици ОШ „Др Драган Херцог” и ОШ „Миодраг Матић” прославили су заједно матурско вече. Прослава је организована у свечаној атмосфери ресторана Стадион Елит. Матуранти су се веселили са својим другарима, наставницима и родитељима уз звуке одабране музике. Било је лепо и весело, посебно када су се матуранти представљали, а неки од њих и запевали омиљене песме уз пратњу веселог бенда. Овај догађај је реализован уз помоћ спонзора и пријатеља: ресторана Стадион Елит, музичког бенда Алфа бенд, посластичарница Мандарина Cake shop, Лутак и Торта Ивањица и слатких торти наших мама. Свим матурантима желимо да положе завршни испит, упишу жељене школе и успешно наставе своје школовање!

Школски наградни темат за 2022/2023.

Награђени радови са Школског наградног темата за 2022/2023. школску годину су пред вама. Док их читате, помислите на те дивне талентоване девојчице и дечаке који имају жеље да уче и пишу своје радове и у најтежим ситуацијама. Подржите их у њиховом настојању да буду добри ђаци, али пре свега у њиховој борби за оздрављењем.

Јадранка Вељовић, професор српског језика

Депресија

Моја највећа дилема

Ја као навијач

Пријатељства се стичу свуда

Слике са путовања

Моје будуће занимање

Српска девојка некад и сад

Посета колега из Шпаније у оквиру ЕРАСМУС+ пројекта

Наша школа је имала част да угости колеге из Шпаније (https://creena.educacion.navarra.es/web/). Посета је организована преко Ерасмус+ програма, чији смо и ми чланови од ове године. Идеја је била да се са колегама из Шпаније  размени добра наставна пракса и створи сарадња између наше две школе у будућности. Све планиране активности су остварене.

Понедељак је био предвиђен за реализацију креативне радионице. У различите активности радионице укључили су се ђаци, наставници, родитељи и гошће из Шпаније. Летња креативна радионица је донела много осмеха, радости, песме и креативних радова наших ученика са колегама из Шпаније! Потом, Тим за међународну сарадњу одржао је презентацију о нашој школи и њеним специфичностима. Уторак је био предвиђен за размену наставне праксе, метода и принципа рада у две школе у болничким условима. Тог дана су колеге из Шпаније имале прилику и да присуствују настави на даљину и упознају се са овим обликом наставе у нашим условима. Следећи дани били су посвећени посети одабраним болничким одељењима наше школе.  На ИМЗ су присуствовали настави Енглеског језика и упознали се са специфичностима и условима рада на овом пункту.  Последњег дана посете присуствовали су настави на Ц2 и упознали се са радом Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију. На крају је одржана музичка радионица ,,Приближимо се једни другима“! Учествовали су ученици ОШ ,,Др Драган Херцог“, ОШ ,,Миодраг Матић“ и Основне музичке ,,Невена Поповић“.

Поносни смо на дружење, сарадњу и размену искуства са колегама и радујемо се новим пријатељствима у будућности.

 

Прослава Дана школе

Поводом прославе Дана школе организован је једнодневни излет за ученике, родитеље и наставнике. Програм излета је био тематски богат. Прво смо посетили манастир Нимник и уживали у гостопримству у окружењу прелепе природе. Затим смо посетили Виминацијум. Упознали смо се са најважнијим археолошким налазиштем у Србији. Римско насеље настало је у I веку и трајало до почетка VII века. Пут је заокружен посетом манастиру Тумане и прелепом зоолошком врту. Било је много радости, смеха, дружења и нових пријатељстава. Отишли смо срећни, а вратили се још срећнији. Хвала нашим родитељима и ученицима што никада не одустају и што су нам помогли да ово путовање буде израз заједништва, љубави и међусобне подршке!

Матурска екскурзија 2023.

Реализована је још једна матурска екскурзија. О екскурзији је известио Лука Воларевић, наш вероучитељ:

„Драги наши, са радошћу вам преносимо утиске са овогодишње матурске екскурзије на којој смо били од 11. до 13. маја. По старој, али доброј традицији, најпре смо обишли манастир Жичу. Потом, отишли смо у манастир Студеницу и присуствовали вечерњем богослужењу уочи празника Светог Василија Острошког. Другог дана после Свете Литургије, отишли смо у манастир Градац, а трећег дана смо цело пре подне посветили боравку у манастиру Студеници. Тамо смо се упознали са историјом и самим значајем ове светиње. Пре поласка, обишли смо Савину чесму и спустили се до обале реке Студенице и заиста се уверили у то да је студена (ледена). Вратили смо се кућама у вечерњим сатима пуни утисака о којима ћемо још дуго причати. Захваљујемо се свима који су нам помогли у организацији, а посебно ученицима и наставницима ОШ „Миодраг Матић” и Угоститељско-туристичке школе који су били са нама.
Следеће путовање је ускоро – 23. маја и верујемо да ћемо се и са њега вратити са лепим успоменама.”

Mатурска екскурзија

У СУСРЕТ ВАСКРСУ – ПРОЛЕЋНА РАДИОНИЦА

Дана 5. IV 2023. године, организована је радионица поводом васкршњих празника. Ученици су  учествовали у занимљивим, креативнним и едукативним активностима у просторијама школе и преко Зум апликације.  Ученици су декорисали јаја на мноштво различитих начина. Њихова маштовита остварења представљају права уметничка дела. Раду, забави и дружењу није било краја. Ови лепи тренуци пропраћени су музиком и песмом на радост свих. Радујемо се празницима, пролећу и новим радионицама!

 

Једино се љубав дељењем умножава!

Драги наши,
Са радошћу вас обавештавамо да су организоване две хуманитарне акције на којима су прикупљена средства за васкршње пакетиће, излет у манастир Тумане и матурску екскурзију у манастир Студеницу.
У недељу, дана 19. 3. 2023. године,  у Цркви Свете Тројице у Земуну је прикупљен новац после Свете Литургије, а свим присутнима су подељени  ликовни радови наших ученика. У парохијском дому су присутни имали прилику да чују више о раду школе, али и да погледају снимак Светосавске приредбе у којој су учествовали наши ученици.
У суботу, дана 25. 3. 2023. године, у Културном центру ,,Раковица“ је организован хуманитарни концерт фолклора у којем је учествовало пет ансамбала:
ФА ,, Свети Ђорђе“, КУД ,,Градимир“, КУД ,,Фолклор је више од игре“, АНИП ,,Ју-Лира“ и КУД ,,Младост“, Авала.
Захваљујемо се свима који су учествовали у организацији, али и свима који су дали свој допринос како бисмо обрадовали  ученике наше школе.

Конкурс „Мој Снешко Белић”

Традиционални конкурс „Мој Снешко Белић” је успешно завршен. Конкурс организује наставница Силвија Дубљевић више година, са циљем да подстакне код ученика креативност, стваралаштво, али и да их мотивише да и на распусту буду активни.

Захваљујемо се свим учесницима на прелепим радовима којима су показали изузетан таленат и машту обзиром да није било пуно снега. Посебно се захваљујемо родитељима и наставницима јер су инспирисали ученике да учествују у конкурсу. Нашим награђеним  ученицима стижу календари са снежним мотивима.

 

Музички инструменти од плодова јесени

У просторијама школе, дана 9.11.2022. године, музичка секција је организовала активности у оквиру којих су ученици правили звечке од различитих плодова јесени. Уз сарадњу и присуство директора школе, психолошко-педагошке службе и дефектолога Снежане Ковачевић и Тијане Бурчул, реализован је час са једним учеником у школи и са девет ученика у онлајн окружењу. Подршку ученику у просторијама школе пружила је Мирјана Милошевић, дефектолог. Овим путем сви су се лепо забавили, играли, певали и учили уз чаробну музичку пратњу.

Захвалница Министарства просвете, науке и технолошког развоја

Министарство просвете, науке и технолошког развоја доделило је нашој школи захвалницу за допринос организацији Сајма образовања. Наша школа је имала прилику да представи свој рад и пројектне активности на штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Сајам образовања и наставних средстава организован је од 23. до 30. октобра 2022. године. Више о догађају: ШКОЛА НА 51. САЈМУ ОБРАЗОВАЊА И НАСТАВНИХ СРЕДСТАВА

Златна јесен 2022.

Јесен доноси нове школске песме, слике, музику, саставе… Такође, доноси и један традиционални, али увек нов и другачији догађај, манифестацију под називом „Златна јесен”. „Чим од опалог лишћа пожути двориште у Сокобањској 13, сви знамо да ће нам доћи и „Златна јесен”. Тако смо јуче, 2. новембра, певали, рецитовали, приповедали у нашој „Коцки” на Рехабилитацији славећи јесен и сву лепоту коју буди у свима нама. Сви су учествовали у овој јесењој сонати: предшколци, основци, средњошколци, наставници и васпитачи, лекари и сестре, терапеути и маме. Било је весело јер су са нама били и кловнови”, поделила је утиске наставница Наташа. Поред ученика старијих разреда, у приредби су учествовали ученици млађих разреда са учитељицом Цецом и дефектологом Сунчицом. Поносни смо на дугу традицију одржавања ове манифестације и радујемо се новим у будућности!

ШКОЛА НА 51. САЈМУ ОБРАЗОВАЊА И НАСТАВНИХ СРЕДСТАВА

Сајам образовања и наставних средстава одржава се од 23. до 30. октобра 2022. године. Наша школа је имала прилику да представи свој рад и пројектне активности на штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у Хали 2, дана 26. октобра 2022. Мр Зоран Алексић, директор школе, отворио је скуп поздравним речима и представљањем школе. Затим, Тијана Бурчул, Снежана Ковачевић, Маја Бајагић, Ана Црногорац, Маја Стјепановић и Ивана Ковачевић представиле су низом презентација историјат наше јединствене васпитно-образовне установе, организацију рада, разноврсне пројектне активности, отворене образовне ресурсе и иновативни рад. Захваљујемо се Министарству просвете, науке и технолошког развоја на прилици да учествујемо на 51. Сајму образовања и наставних средстава.

ШKОЛСКИ НАГРАДНИ ТЕМАТ ЗА 2021/2022.

Свака реч, изговорена или написана, остаје у историји заувек јер ће се увек наћи неко
ко те речи памти. Писане речи наше деце ће у успомени остати као част јер су умеле да
насмеју и да расплачу, похвале, подстакну, узвисе, поразе, заболе, обасјају, преобразе,
покоре… Ниједна се не може олако схватити, свака има своју драж и цену, уме и мора да
учи  децу да постану добри људи, а одрасле да поново постану добра деца.
Сваки рад који се може прочитати у оквиру овогодишњег наградног темата заслужује
част да остане у историји ове школе као до сад најбољи, рад четвртака као рад осмака.
Оловке наших ђака пишу срцем.
Наши ђаци су своје радове могли да пишу на разноврсне теме које су се тицале школе,
породице, драгих и мање драгих, домовине, путовања, лектире, стварности и маште. Чини
се да су најрадије писали о ономе што чини њихов свакидашњи живот и о људима са
којима га деле. Неки су направили озбиљне мисаоне искораке, а многи су писали о школи
која нас све спаја.
Најтеже је било рангирати и наградити. Али, то је ипак питање форме.
Награђени ученици
Старији разреди
Прва награда: Ђорђе Андрић, 8. разред и Марко Јовановић, 7. разред
Кућна настава
Друга награда: Јован Гвоздић, 8. разред и Милица Нешковић, 8.
разред
Трећа награда: Андрија Јанковић, 5. разред, Стеван Стојаковић, 5. разред,
и Ана Пеливановић, 7. разред
Посебна награда
Алекса Кукић, 4. разред
Похваљени ученици
Марко Спасојевић, Исидора Николић, Емилија Недић, Милош Јоргос Тзикас, Максим
Ловић , Ива Вујасин, Милица Ђокић и
Младен Вучетић

НАГРАЂЕНИ И ПОХВАЉЕНИ РАДОВИ СА ШКОЛСКОГ НАГРАДНОГ ТЕМАТА
Јадранка Вељовић

Матурска прослава 2022.

Наши ђаци су прославили завршетак осмогодишњег школовања у свечаној атмосфери и уз звуке лепе и одабране музике. Ове године прослава матурске вечери организована је у ресторану Стадион Елит. Наши матуранти су се веселили са својим другарима, наставницима и родитељима. Био је то весео, радостан и свечан догађај који ћемо сви дуго памтити. Овај догађај не би био реализован на овај начин без несебичне помоћи дивних спонзора и пријатеља: ресторана Стадион Елит, музичког бенда Алфа бенд, посластичарница Љубав, торте и јаМандарина Cake shop, Лутак и Торта Ивањица. Свим матурантима желимо да положе завршни испит, упишу жељене школе и успешно наставе своје школовање!

Матурска екскурзија 2022.

Традиција се наставља! Матурска екскурзија је ове године организована од 15. до 17. маја. Мали матуранти, у пратњи родитеља и наставника, обишли су манастире Жичу, Студеницу и Градац. У оквиру тродневног програма посебно осмишљене креативне радионице за ђаке, уз звуке гитара и виолине, употпуњене су упознавањем наше средњовековне културне баштине. Трудимо се да ваннаставне активности у нашој школи буду бесплатне за све ђаке. Захвални смо свим добрим људима који су донирали новац на многобројним приредбама и изложбама наших ученика. Посебну захвалност дугујемо братству манастира Студенице, као и сестринствима манастира Жиче и Градца, који су нам као и свих претходних година, учинили велику част угостивши нас у својим конацима. Дружење, музика и смех обележили су матурску екскурзију, а професуоналне фотографије нашег матуранта овековечиле су незаборавне тренутке. Радујемо се новим приликама за дружење и обилажење предивних српских манастира и културних знаменитости.

Посета Патријаршијском музеју

Дана 15. 03. 2022. године  смо са нашим ђацима имали прилику да обиђемо Саборну Цркву и Патријаршијски музеј у Београду.
У музеју смо од кустоса чули о разним знаменитостима давних времена.  У машти смо се на тренутак вратили на један од средњовековних величанствених дворова.
У Саборној Цркви су нас дочекали викарни епископ топлички господин Јеротеј и ђакон Стеван Јовановић из канцеларије за веронауку при Патријаршији. После занимљиве приче и поуке, владика је прочитао молитву за здравље наших ђака.
Поделивши иконице деци, уз благослов су нас испратили из Цркве.
Захваљујемо се управи Патријаршијског музеја и ,,Светосавског звонца“ на гостопримству и поклонима које смо сви добили, као и људима из канцеларије за веронауку на чијем је челу владика Јеротеј.
Радујемо се новим излетима и дружењима!

Дани дефектолога 2022.

Дани дефектолога, међународна стручно-научна конференција, одржана је од 17. до 20. фебруара 2022. године на Златибору, у организацији Друштва дефектолога Србије и Универзитета у Београду – Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију. На конференцији се сваке године окупља велики број учесника који имају прилику да прошире и размене своја знања из области образовања, здравства и рехабилитације, социјалне заштите, као и превенције и третмана поремећаја понашања. Мр Зоран Алексић (аутор) и Љиљана Миловић (коаутор) на конференцији су учествовали представљањем рада „ОШ „Др Драган Херцог” у пројекту проширивања примене наставе на даљину”. Директор школе је излагањем на конференицији представио пројекат „Хоризонтално учење, размена знања и подршка наставницима из школа за образовање ученика са сметњама у развоју за развој метода и приступа за реализацију наставе деци са сметњама у развоју у дигиталном окружењу”, који наша школа реализује у сарадњи са Уницефом и Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Јелена Арсовић (аутор) и Ивана Ковачевић (коаутор) на конференцији су учествовале представљањем рада „Примена асистивне технологије у ваннаставним активностима за невербалне ученике са моторичким поремећајима и поремећајима из спектра аутизма”. У овом раду су представљени  примери из праксе. Поред излагања радова, представници школе су имали прилику да се упознају са иновацијама у настави, новим методама рада, примерима добре праксе и радионицама на којима су се нудили различити наставни и ваннаставни садржаји.

 

Признање за допринос развоју спорта

Признање за допринос развоју спорта особа са инвалидитетом додељено је Основној школи ,,Др Драган Херцог”. Носилац ове свечаности је и овога пута био Спортски савез особа са инвалидитетом града Београда. Са поносом истичемо да ученици наше школе бележе одличне резултате у различитим спортским дисциплинама годинама уназад. Честитамо на успеху и бодримо наше ђаке у будућим активностима!

Светосавска приредба (снимак)

Драги наши, са задовољством вас обавештавамо да преко линка који се налази у опису можете да погледате филм који су ученици наше школе припремили поводом прославе празника првог српског архиепископа Светог Саве.

Светосавска приредба, на којој је био приказан филм, и ове године је одржана у виртуелном окружењу, 27.1.2022. године у 12 часова, преко ZOOM платформе.
На приредбу се укључило око 100 учесника.
У изради филма је учествовало више од четрдесет ученика наше школе.
Идеја за овај филм је настала од жеље и потребе да се наши ђаци окупе на једном месту и заједнички дају допринос прослави школске славе.
                                                                                                                                          вероучитељ Лука

Светосавска приредба 2022.

Светосавска приредба одржана је онлајн, помоћу Зум апликације. Ученици, родитељи и наставници окупили су се и у веселој атмосфери прославили школску славу. У уводном делу приредбе присутнима се обратио мр Зоран Алексић, директор школе. Наставник Лука Воларевић осмислио је филм који је приказан на приредби. Филм садржи рецитације, песме и прилоге о Светом Сави, које су осмислили вредни и креативни ђаци наше школе. Присутнима у виртуелном окружењу приказане су најлепше песме и приче о Светом Сави, првом српском архиепископу, просветитељу, утемељивачу српске средњовековне књижевности, културе итд. Приредба је завршена познатом химном!

Традиционална акција ученика Четврте гимназије у Београду

Ученици Четврте гимназије у Београду даровали су ђацима наше школе прелепе пакетиће.  Ову акцију покренули су са Иваном Бокић Крагић, својом професорком српског језика и књижевности.  На састанку Ученичког парламента покренули су иницијативу о прикупљању средстава за формирање пакетића. Ова иницијатива постала је традиција и симбол дивне сарадње и дружења ученика две школе. Од срца им се захваљујемо зато што се сваке године сете да обрадују наше ученик прелепим пакетићима и поклонима!

Календар 2022.

На конкурс је пристигло мноштво маштовитих и креативних фотографија наших ђака. Оне сада красе наш нови школски календар. Захваљујемо се свим ученицима и наставницима који су се одазвали овој веселој и занимљивој снежној акцији.

Календар је спреман! (pdf)

 

Божићни пакетићи

Захваљујући студентима Православног богословског факултета у Београду и управи ОШ ,,Др Драган Херцог“ направили смо 350 пакетића који су подељени на свим клиникама у којима наставници наше школе имају наставу. Студенти ПБФ-а су 150 поклона доставили за Бадњи дан на Инстит за мајку и дете на Новом Београду и на дечије одељење Клинике за онкологију и радиологију. Наши запослени су део поклона уручили деци данас, а остатак ће бити подељен наредних дана, у договору са особљем болница.
Поред ових поклона, обрадоваћемо и све ђаке који су уписани у нашу школу малим знаком пажње који ће им стићи у овим празничним данима на кућну адресу.
ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

,,Данас се сва творевина радује јер се роди Христос од Дјеве Марије“

Свим нашим ђацима, њиховим родитељима, као и запосленима у школи желимо срећан Божић.
Нека се са Христовим рођењем у нама роди љубав, мир и стрпљење како бисмо напредовали у свим врлинама и могли међусобно да их делимо и умножавамо.
Поздрављамо вас најрадоснијим поздравом:
ХРИСТОС СЕ РОДИ!
ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Дај ми моћ да обасјам ноћ

Увек порджавамо машту и креативност. Наши ученици су учествовали на ликовном конкурсу  ,,Дај ми моћ да обасјам ноћ“. Изложбу радова која се налази  у Дечјем културном центру  града Београда, на адреси Таковска 8, можете посетити до  18. 12. 2021. године. Колегиница Ивана из Основне школе ,,Миодраг Матић“  је ученицима  који су учествовали  уручила дипломе. Радост  због стваралаштва преплавило је нашу учионицу и пружило  ђацима подстицај да и даље сликају.

Спорт за све

Дана 06. 12. 2021. године, поводом Међународног  дана особа са инвалидитетом, у фискултурној сали Основне школе ,, Илија Бирчанин“, одржана је манифестација под називом ,,Спорт за све“. Наши ученици су учествовали у такмичењу и освојили награде. Манифестација је била инклузивног карактера.

Међународни дан особа са инвалидитетом јесте симболичан датум, али солидарност, морална начела и питање разумевања, налажу да се о тој теми прича сваког дана у току године.

Златна јесен

Традиционална манифестација „Златна јесен” одржана је на Рехабилитацији, дана 3. 11. 2021. године. Тим поводом, Наташа Војиновић, известила нас је о догађају и теми „Онлајн настава у доба короне”, рекавши: „Изазов и за наставнике и за ученике. Како данас изгледа час на даљину? Представа „Некад, тад и сад”  је замишљена као стилска вежба са импровизацијом на тему смешне стране онлајн часова. Судећи по коментарима, публика на Рехабилитацији је уживала. Након две године у Коцки је опет обележена „Златна јесен”, манифестација којој се сви радујемо!”

 

Наш нови пројекат

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је, у сарадњи са Уницефом, покренуло пројекат ,,Хоризонтално учење, размена и подршка наставницима из школа за образовање ученика са сметњама у развоју за развој метода и приступа за реализацију наставе деци са сметњама у развоју у дигиталном окружењу“. Предвиђено је да наша школа ,,Др Драган Херцог“ буде носилац пројекта. У ове пројектне активности ће се укључити најмање дванаест школа за ученике са сметњама у развоју. Општи циљ пројекта је оснаживање компетенција наставника у школама за ученике са сметњама у развоју за извођење наставе у онлајн окружењу.

Више о пројекту и о учесницима пројекта: http://www.osdrdraganhercog.edu.rs/globalni-plan/

ШKОЛСКИ НАГРАДНИ ТЕМАТ ЗА 2020/2021.

У школској 2020/2021. години, која је по много чему била другачија и захтевнија, реализован је Школски наградни темат са следећим темама:

 1. Школа какву замишљам и желим
 2. Правила која поштујем
 3. За тим чезнем
 4. То (он) је обележило моје детињство
 5. Никада нећу заборавити
 6. Најлепше лице моје домовине
 7. Разговарам са своји љубимцем
 8. Звуци из дубине времена
 9. Тражећи своје место под сунцем
 10. Слободна тема

Проглашени су најбољи радови и њихови аутори.

 1. место: Матеја Граовац, 7. разред

                       Ана Пеливановић, 6. разред

 1. место: Катарина Вуковић, 8. разред

                       Милица Нешковић, 7. разред

                       Јана Симић, 6. разред

                      Јован Алексић, 7. разред

 1. место: Анастасија Стојановић, 5. разред

                       Исидора Николић, 7. разред

                       Ана Нешковић, 7. разред

Похваљени ученици: Дора Тешановић, 7. разред, Ана Обућина, 8. разред, Маша Бараћ, 6. разред, Хелена Јовичић, 8. разред и Анастасија Николић, 8. разред.

Победнички рад

Радови ученика са наградног темата 2020

Јадранка Вељовић, професор српског језика и књижевности

Матуранти 2021.

Дана 30. 6. 2021. испратили смо наше матуранте у нове школске победе. Свечану доделу сведочанстава, диплома и признања отворио је мр Зоран Алексић, директор ОШ ,,Др Драган Херцог“. Свим ученицима пожелео је много успеха у даљем школовању и истакао да се сви поносимо њиховим успесима. Затим, одељењске старешине уручиле су ученицима похвале, дипломе и сведочанства. Свечаност је уприличена и дружењем наших матураната уз музику и послужење. Желимо им много среће у животу и поносимо се њиховим успесима у раду!

 

Ђак генерације 2021.

Ђак генерације 2021. године је Лана Андрић. Са поносом истичемо да је наша Лана у току школовања имала одличан општи успех у свим разредима и носилац је Вукове дипломе. Поред тога, имала је запажене резултате у слободним активностима (у оквиру литерарне и ликовне секције), на такмичењима, смотрама и конкурсима. Као активни члан литерарне секције допринела је да секција буде награђена на Републичком такмичењу литерарних секција основних и средњих школа. Лана је вредна, талентована, радна и мотивисана да учи, а као другарица дружељубива је и спремна је да пружи помоћ друговима и другарицама. Драгој Лани честитамо од срца и желимо још много успеха у даљем школовању! Градска општина Савски венац наградила је Лану Андрић на свечаности 29. 6. 2021. године за постигнуте успехе, а 28. 6. 2021. награду је примила на свечаности посвећеној ђацима генерације, у организацији Секретаријата за образовање и дечју заштиту.

За осмаке — наше ђаке!

Осам година је прошло као трен…

Дошао је тренутак да са поносом испратимо још једну генерацију наших драгих осмака. Желимо им много среће и бодримо их у свим предстојећим активностима.

https://www.youtube.com/watch?v=vOADei4PFFo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,,Чаролија слова“

У четвртак, дана 3. 6. 2021. године, пункт Ц2 посетио је дечји песник Јово Кнежевић. Он пише и за одрасле, али га то не весели. Причао нам је о важности поезије и значају читања. Ученици су уживали разговарајући са песником и слушајући како говори своје стихове. Дружењу је присуствовала и наша библиотекарка, Драгана Блануша, наставница српског језика.Овај догађај се одиграо на радост свих ђака и наставника. На првом заједничком часу ,,Чаролија слова“ научили смо да ,,Свако слово има своју чаролију. Том чаролијом слово звучи, звони, шушка, шапуће, тепа,… и тако се поздравља са другим словима. Слова са сличном чаролијом делују лепше кад су заједно, као што је и игра лепша са неким ко ти је близак“…

Kао круна дружења су били поклони – књиге.

Прослава 52. рођендана ОШ „Др Драган Херцог”

Основна школа „Др Драган Херцог” прославила је 52. рођендан у виртуелном окружењу. Наши ђаци из свих крајева Србије са наставницима су припремили приредбу. Програм су водили ученици са Ц2. Свечаност је почела поздравном речју мр Зорана Алексића, директора школе. Затим, ученици су се укључивали у програм из болничких и кућних услова. Читали су прелепе саставе, певали химну школе, као и остале одабране композиције. Затим, присетили смо се историјата школе: „Прошле су већ педесет и две године од када је, одлуком Матичне комисије Скупштине града Београда, основана наша школа. Школа је основана на иницијативу лекара и просветних радника који су увидели колика је потреба за постојањем једне такве установе. У почетку наша школа се звала Основна школа за децу са специјалним здравственим проблемима и већ прве године имала је 34 одељења и обухватала децу у кућној настави и пет београдских болница. Две године касније, школа је добила име по доктору Драгану Херцогу, младом лекару који је изгубио живот лечећи децу и људе у ратом захваћеној Бијафри, у западној Африци. Од оснивања до данас школа је расла и мењала се, прилагођавајући се времену, развоју медицине и просвете, као и друштвеним околностима. Међутим, никада није мењала своју мисију – да  развијајући љубав, узајамну солидарност и разумевање, пружи образовање деци која су се суочила са различитим здравственим проблемима. Кроз Основну школу „Др Драган Херцог” је прошло на десетине хиљада ученика, од којих су неки остајали свега неколико дана, а други свих осам година. За свој рад наша школа је добила престижну Октобарску награду града Београда, као и бројна друга признања, а наши ученици – мали  људи и велики хероји, добитници су бројних награда, на републичким и градским такмичењима. Као таква, Основна школа „Др Драган Херцог” представља јединствену образовну установу, не само у нашој земљи, већ и у овом делу Европе. Зато, нека нам је срећан Дан школе и нека нас још много година спаја иста љубав и мисија.”

Рецитаторски кутак

Недавно је прослављен Светски дан поезије. Наша талентована ученица Мила Бјелогрлић, ученица трећег разреда, заједно са својом наставницом Светланом Атељевић, послала нам је неколико креативних и маштовитих интерпретација различитих песама.

Школски наградни темат

Колегиница Јадранка Вељовић, професор српског језика и идејни творац Школског наградног темата, осмислила је занимљиве и разнолике теме и ове школске године. Позивамо све ђаке и наставнике да учествују у школском литерарном конкурсу.

Теме:

 1. Школа какву замишљам и желим
 2. Правила која поштујем
 3. За тим чезнем
 4. То (он, она…) је обележило моје детињство
 5. Никада (их) нећу заборавити
 6. Најлепше лице моје домовине
 7. Разговарам са својим љубимцем
 8. Звуци из дубине времена
 9. Тражећи своје место под сунцем…
 10. Слободна тема

Светосавска приредба

Светосавска приредба одржана је у виртуелном окружењу. Ученици, родитељи и наставници окупили су се и у веселој атмосфери прославили школску славу. Наставник Лука осмислио је ову јединствену приредбу, а наши вредни и креативни ђаци су рецитовали, певали и казивали текстове о Светом Сави. У уводном делу приредбе присутнима се обратио мр Зоран Алексић, директор школе. Потом, низале су се најлепше песме и приче о Светом Сави, првом српском архиепископу, просветитељу, утемељивачу српске средњовековне књижевности, културе итд.  Посебну активност ђака представљало је приказивање ликовних остварења. Приредба је завршена познатом химном!

 

Честитка!

Драги наши ђаци, родитељи и наставници,

Oвом приликом вас обавештавамо да смо успешно привели крају још једно полугодиште. Предстоји нам период распуста, одмора, дружења и празника. Желимо вам много здравља, среће, љубави и осмеха, а ми се поново видимо 21. јануара 2021. године. Срећни празници и Нова година!

 

Донација Основној школи „Др Драган Херцог”

Градска општина Савски венац и „Комтрејд”, водећа компанија из области информационих технологија у региону, Основној школи „Др Драган Херцог” донирале су вредну рачунарску опрему за успешно учење и рад у дигиталном окружењу. Наша школа је пионир у организовању учења на даљину и донација ће значајно допринети традицији развијања учења у дигиталном окружењу. Захваљујемо се од срца!

Обука „Формативно оцењивање и његова примена у дигиталном окружењу”

Кроз пројекат „Подршка школи након спољашњег вредновања – иновативне праксе” у Основној школи „Др Драган Херцог” реализована је обука „Формативно оцењивање и његова примена у дигиталном окружењу”. Према садржају, обука се сврстава у приоритетну област П1 која се односи на унапређивање дигиталних компетенција ученика и наставника и употребу информационо-комуникационих технологија у реализацији образовно-васпитног процеса. Општи циљ обуке је да се оснаже наставници у основној и средњој школи за формативно оцењивање ученика у ситуацијама учења на даљину. Применом програма обуке развијају се компетенцијe за наставу и учење (К2), компетенције за подршку развоју личности детета и ученика (К3) и комуникацију и сарадњу (К4). Реализација пет радионица у оквиру обуке одвијала се према утврђеном плану. Радионице је реализовала Ивана Ковачевић, наставник српског језика и књижевности и спољни сарадник Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Школски наградни темат за 2019/2020.

И ове школске године организован је традиционални литерарни наградни темат. Ученици су вредно писали радове подстицани својим наставницима. На веома разнолике теме прикупљен је велики број прелепих радова. Било је тешко издвојити најбоље и зато је одлучено да прво, друго и треће место деле по три ученика. Најбољи радови биће награђени књигама и дипломама.

Награђени ученици

I место

 1. Марко Спасојевић, 6. разред, Мој јунак
 2. Симонида Стошић , 6. разред, Мој јунак

Наставник Ивана Ковачевић

 1. Ана Пеливановић, 5. разред, Шта бих променила у садашњости

Наставник Кристина Пантелић

II место

 1. Исидора Николић, 6. разред, Мој родни град
 2. Александар Новаковић, 7. разред, Мој завичај

Наставик Кристина Пантелић

 1. Матеја Ковачевић, 8. разред, Поглед у будућност

Наставник Ивана Ковачевић

III место

 1. Владимир Пантелић, 8. разред, Шта бих променио у садашњости

Наставник Кристина Пантелић

 1. Ана Нешковић, 6. разред, Моја шетња по Ади

Наставник Јадранка Вељовић

 1. Лазар Живковић, 5. разред, Мој хоби

Наставник Ивана Ковачевић

Похваљени ученици

Млађи разреди: Ања Голубовић Каран, 4. разред, Моја школа

Наставник Татјана Грумић

Анастазија Стојановић, 4. разред, Моја школа

Натавник Оливера Максимовски

Старији разреди: Јован Алексић, Милица Нешковић, Андреа Колџић, Павле Петровић, Дуња Шпијуновић, Миљан Килибарда, Стефан Ђинивић, Емилија Недић, Лазар Шараба, Лана Андрић, Ђорђе Миличевич, Андрија Костић, Адис Личина, Никола Илић, Јулија Николић и Филип Јанковић.

Јадранка Вељовић

 

 

Наши матуранти

Река пробија стену, не због своје моћи, већ због своје упорности.

Успех не долази сам, већ морамо ићи ка њему. Срећно!

„SIMSTRIICKS”– НОВИ САЈТ СИМОНИДЕ СТОШИЋ!

Симонида Стошић, ученица 7. разреда наше школе, поред успеха у свим наставним активностима, веома је креативна у стварању свог сајта. Simstriicks, њен сајт, посвећен је моди и уметности, а намењен је тинејџерима пре свега, њиховим доживљајима, проблемима и активностима.

Симонида каже да је овај сајт креирала због забаве, али да је тај посао временом ушао и трајно се сместио у њен живот. Рекла је да је кроз писање успевала да живи неки други живот, изван своја четири зида, а да јој је сајт помогао да обогати своје знање и заинтересује се за теме о којима раније није имала прилику да размишља. Додаје да јој је једна од најинспиративнијих ствари на сајту то што је добијала feedback од својих читалаца, са којима је створила дигиталну везу…

Овим путем вас позивамо да оставите своје коментаре на Симонидином сајту и да на тај начин учествујете у његовом креирању и развоју!

Линк ка сајту: www.simstriicks.com

Срећан празник – ПЕДЕСЕТНИЦА

Данас се прославља празник Силаска Светог Духа на апостоле – Педесетница или како се у народу каже – Духови.

Ово је педесети дан после Васкрсења Христовог и овим празником се завршава читав циклус празника који су повезани са Васкрсом. У суботу пред Педетницу се посебно сећамо наших упокојених предака и сродника и тај дан зовемо Духовске задушнице. Недеља која нам следи је посвећена Свима светима.

На један чудесан начин овај свети празник окупља све људе на земљи у окриље Божије и позива нас у једниство. Апостоли су на овај дан примили Светога Духа у виду огњених језика и почели су да говоре страним језицима, како би могли да изврше заповест Христову: ,,Идите по целом свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу“. Мк 16,15

Овај празник се назива и рођендан цркве зато што је тада на све људе сишао Дух Свети и сви су постали делови једног тела, тј Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

И после толико година Бог непрестано показује своја чудеса и позива нас да верујемо у Њега како би и на нас, као некада на апостоле, ниспослао Светог Духа. Због тога једним устима и једним срцем радосно ускликнимо:

Царе Небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испињаваш. Ризницо добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси Благи душе наше. Амин.

                                                                                                                                           вероучитељ  Лука

Изложба радова који су настали у доба ванредног стања

Александра Ковачевић, наставница ликовне културе и руководилац ликовне секције, послала је збирку радова наших вредних и таленотваних ђака. За време ванредног стања ђаци су развијали свој таленат и машту, а њихово стваралаштво остаје као трајна уметничка вредност! Погледајте збирку литерарних радова наших ђака. Поносни смо на  Јану, Доротеју, Анастасију, Дејана и Ђорђа.

Виртуелна изложба ликовних радова Матеје Ковачевића

Част нам је и задовољство да представимо ликовне радове Матеје Ковачевића, ученика 8. разреда наше школе. Радови нашег талентованог ђака настали су током школске године у редовним условима, али и путем учења на даљину у ванредним околностима. Матеја је стварао на часовима предмета Ликовна култура, Цртање, сликање и вајање, као и на ликовној секцији. Александра Ковачевић, наставница ликовне културе и одељењски старешина, похваљује Матеју за рад, труд и креативност. Један од наших најбољих ученика, вредан и свестран, како у другим областима, тако и на ликовној култури, своја остварења је израдио у папир-маше техници, креирао лого имена и декорисани лист, употребни предмет.  Не боји се да експериментише са новим техникама и материјалима и ствара дивна уметничка дела.

Свима нам је било велико задовољство да радимо са њим. Остаје нам да му пожелимо успех, радост и срећу у наставку школовања и да му захвалимо на дивним и креативним тренуцима на часовима!

Прослава 51. рођендана ОШ „Др Драган Херцог”

ОШ „Др Драган Херцог” прославља свој 51. рођендан на неуобичајен начин. Уместо приредби, турнира и дружења, ове године смо се нашли  у виртуелном простору и креативно се изразили. Наши ђаци из свих крајева Србије стварали су из својих домова и болничких просторија на најмаштовитији начин. Дан школе обележен је на различите начине, а прилози који следе дочаравају само делић маштовите и интересантне атмосфере у изолацији због ванредног стања.

Наставница Јелена шаље групни рад: „Дан школе”.

Наставница Јадранка шаље збирку: „У изолацији”.

Наставница Ивана шаље збирку: „Цртице из школског живота”.

Наставник Петар шаље радове ученика поводом Дана школе: „Застава” и „Једнорог који трчи”.

Наставница Гордана шаље: Пројекат „Ветрењача”.

Свим ђацима и запосленима честитамо Дан школе!

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ

,,Ово је дан који створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему.“ (Пс 118:24)

Желимо свима срећан празник Васкрсења Христовог! Молимо се васкрслом Господу да се усели у срца наша и подари мноштво благослова, како бисмо Га непрестано славили и узвикивали најрадоснији поздрав: ХРИСТОС ВАСКРСЕ ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!!!

Ваш вероучитељ Лука

Филм: Васкршњи видео

Зборник литерарних радова ,,Боје и звуци мог родног краја“

Зборник радова „Боје и звуци мог родног краја“ приређен је у част педесетог рођендана Основне школе „Др Драган Херцог“ и десетог рођендана литерарне секције ОШ „Др Драган Херцог“. Зборник су уредили чланови литерарне секције са осталим ђацима и наставницима наше школе. Велико хвала драгим ђацима и наставницима!
Велику захвалност дугујемо Удружењу „Живојин Мишић“ на финансијској помоћи за штампање зборника. У оквиру такмичења „Најбољи едукатори Србије“ Удружење је наградило руководиоца литерарне секције и на тај начин допринело да се  штампа Зборник радова „Боје и звуци мог родног краја“.
Велику захвалност дугујемо Штампарији Издавачке фондације Српске Православне Цркве Архиепископије београдско-карловачке на финансијској помоћи за штампање зборника радова „Боје и звуци мог родног краја“ – на радост свих наших ђака и наставника. Овом приликом се захваљујемо Штампарији на дивној сарадњи у претходном периоду – када су нам на дар штампали први зборник у 350 примерака.
Ову вест уредио је Милорад Добрић, ученик 8. разреда.

 

Признање литерарној секцији ОШ „Др Драган Херцог“!

61. ТРАДИЦИОНАЛНИ РЕПУБЛИЧКИ ЗИМСКИ СЕМИНАР ЗА НАСТАВНИКЕ И ПРОФЕСОРЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ одржан је од 7. до 9. фебруара 2020. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Поред одржаних драгоцених пленарних предавања и секција, на семинару су додељене награде и признања школама, наставницима и ученицима.

Ове године наша литерарна секција добила је ПРИЗНАЊЕ за висок степен стручности, методичке и педагошке обучености, као и за велико залагање и успех у припремању ученика за Републичко такмичење литерарних секција основних и средњих школа од школске 2012/2013. до 2017/2018.

Нови наслови у школској библиотеци

Драгана Блануша, библиотекар и наставник српског језика,  обавештава о новим насловма  у школској библиотеци:
1. Јована Кулаузов Реба: Упознајмо Вука и Доситеја
2. Тесла у Београду
3. Слободан Станишић: Карађорђе  вођа коме се дивио свет
4. Слободан Станишић: Кнез Лазар у замци лукавог жупана
5. Слободан Станишић: Урош Нејаки  син Душана Силног
6. Слободан Станишић: Стефан Дечански  од роба до краља
7. Слободан Станишић: Урош Први и Јелена Анжујска
8. Слободан Станишић: Стефан Првовенчани и венецијанска принцеза
9. Бојан Хоџић Косорић: Иво Андрић
10. Слободан Станишић: Петар Петровић Његош (дани детињства цетињског генија)
11. Милош Мијатовић: Галерија великана  Писци
12.Ђорђе Чоловић: Славе – обичаји и традиција
13. Ђорђе Чоловић: Свети Сава  — од принца до свеца
14. Александра Бојовић: Вилијем Шекспир
15. Урош Петровић: Мистерије Гинкове улице
16. Љубивоје Ршумовић: Фазони и форе
17. Урош Петровић: Неко се уселио у ону стару вилу
18. 101 бајка и басна за децу
19. Никол Лезије: Тајна жутог балона
20. Милутин Тасић: Приче из детињства великих уметника
21. Милутин Тасић: Велики српски сликари
22. Милутин Тасић: Српски великани државности
23. Милутин Тасић: Милутин Миланковић  од Даља до космоса
24. Милутин Тасић: Пупин  — од Идвора до грађанина света
25. Путем Растка Немањића
26. Љубивоје Ршумовић: 10 љутих гусара

Божић­ни дар

Вест преузета са: http://www.spc.rs/sr/bozhitshni_dar_verskog_dobrotvornog_starateljstva?fbclid=IwAR0N7sZ_FwK5xWN9biD_FGcivZZ92g9Lj1tI4fOpV5KutMzl26wIMRl49-M

Традиционално Божићно даривање Верског добротворног старатељства одржано је 4. јануара 2020. године. Божићно даривање оку­пи­ло је децу из Цен­тра за зашти­ту деце и одој­ча­ди у Зве­чан­ској, децу из  београд­ске Основ­не шко­ле „Др Дра­ган Хер­цог“ и Основ­не шко­ле „Мио­драг Матић“, као и децу из инклузив­ног хора „Исон“ из Новог Сада. Деци се, на почетку свечане академије, обратио секретар Верског добротворног старатељства јереј Владимир Марковић. Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уручио је пригодне поклоне вероучитељици Милици Ракић и г. Миши Близанцу после чега се обратио малишанима. Затим, уследио је наступ хора деце из ОШ „Др Дра­ган Хер­цог“ и ОШ „Мио­драг Матић“, као и хора „Исон“, после чега су малишанима пакетиће поделили патријарх Иринеј, владика Стефан и гђа Кети Фенслоу. Свима је било срце пуно радости.

 

Нови наслови у школској библиотеци

Нови наслови у школској библиотеци:
1. Предраг Пипер, Иван Клајн: Нормативна граматика српског језика
2. Јован Деретић: Културна историја Срба
3. Џин Твенги: Интернет генерација – Дезоријентисаност деце у дигиталном добу
4. Михајло Пупин: Са пашњака до научењака
5. Борислав Станковић: Нечиста крв
6. Вида Огњеновић: Путовање у путопис
7. Горан Марковић: Сањин свет – Деца и аутизам
8. Горан Марковић: Необичан дует – Деца и слабовидост
9. Горан Марковић: Мали шахиста – Деца и наглувост
10. Горан Марковић: Породица вилењака – Деца и парализа
11.Златко Грушановић: Драматизација у настави
12. Фридрих Ниче: Књига о филозофу
13. Јован Стерија Поповић: Изабране комедије

Mанифестацијa – СПОРТ ЗА СВЕ

Спортски савез особа са инвалидитетом Београда организовао је манифестацију „Спорт за све“, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом у Хали Александар Николић (хала Пионир), у четвртак, 5. децембра од 11 до 14 сати. Манифестација је организована у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, а уз подршку Секретаријата за спорт и омладину и Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда. Ученици су имали прилику да учествују у презентацијама спортова – теквондо, кошарка у колицима, седећа одбојка, стони тенис, боћање, бадминтон, карате, теквондо, јахање, пикадо и још много других, као и играма без граница које су прилагођене свим врстама инвалидитета. У току манифестације представљени су и културно-уметнички наступи особа са инвалидитетом.                                                                                                                               Манифестацији су присуствовати и наши параолимпијци – освајачи медаља са највећих светских и европских такмичења – који су давали подршку нашим ученицима.

Mанифестација ,,Ти можеш“. Међународни дан особа са инвалидитетом

У Малом позоришту ,,Душко Радовић“, 3.12.2019. године, одржана је манифестација за ученике школа за образовање и васпитање деце са сметњама у развоју ,, Ти можеш“ а поводом Међународног дана особа са инвалидитетом. Овогодишњу манифестацију „Ти можеш“ свечано је отворио градоначелник Београда. Наши ученици  наступали  су са игроказом ,,Одлазим“. Након приредбе, у холу, посетиоци су могли да погледају продајну изложбу радова наших ученика који су настали у току  наставе.

 

 

 

 

,,Шах без баријера“

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, у Дому за одрасла инвалидна лица на Бежанијској коси у четвртак, 28. новембра, одржана је традиционална манифестација за ученике ,,Шах без баријера“.  У просторијама библиотеке  одржан је турнир у коме је  учествовало 40 ученика.

 

,,Коло као икона цркве“

Добротворна приредба ,,Коло као икона цркве“, одржана је 26. новембра 2019. у 18 часова у Храму Св. Јована Владимира. Овај свечани догађај организован је са циљем да се  прикупе средстава  за матурско путовање наших ученика у манастир Студеницу и манастир Милешево.

Учесвовали су: Културно-уметничко друштво ,,Аца Обрадовић“, Баваниште

Дечији хор при Храму Св. Јована Владимира,  Хор  Војне Гимназије

Удружење ,,Живимо заједно“

Приредбу су подржали и ученици из других школа, узевши учешће у културно уметничком програму.

Закон о заштити података о личности

Овим законом се обезбеђује заштита основних права и слобода физичких лица, а посебно њихових права на заштиту података о личности.
У ОШ ,,Др Драган Херцог“ донета је одлука да лице за заштиту података о личности буде секретар школе Драгиша Андрејић, дипл. правник.

Контакт подаци:

drhercog.sek@mts.rs

011/ 3065188 мобилни телефон: 062/8859982

Златна јесен!

,,Златна јесен“ на Рехабилитацији је у знаку јубилеја – 50 година рада школе и 50 година од смрти                    др Мирослава Зотовића. Двојицу лекара повезује та 1969. година, година значајна по многим културним и историјским прекретницама. У форми Дневника у пола осам, наши ученици су нам испричали причу о крају шездесетих година.

Не треба живети у прошлости, али је никако не треба заборавити. Славећи јубилеје, славимо нашу будућност.

Школски наградни темат за 2018/2019.

ШКОЛСКИ НАГРАДНИ ТЕМАТ ЗА 2018,

Прво место

Замислите шта сам сањао – ученик Дејан Селаковић VII разред, наставница Јелена Ковачевић

Друго место

а) Ја као јунак бајке – ученица Миа Ћипрановић, V разред, наставница Драгана Блануша;

б) Ја, капљица у мору људи, ученица  Анастасија Ђорђевић, наставница Јадранка Вељовић;

в) Шта те чини радосном, ученица Јована Лешњак VIII разред, наставница Кристина Пантелић

Треће место

а) Љубав није само реч, ученица Анђела Митровић, VIII разред, наставница Јелена Ковачевић

б) Љубав није само реч, ученик Јован Манев,VIII разред, наставница Драгана Блануша

в) Моја школа –,,Др Драган Херцог“, ученица Нађа Петров, VII разред, наставница Јадранка Вељовић;

Похваљени:

Ива Мијушковић,V разред;  Миљана Обрадовић VII разред – Бањица, наставница Драгана Блануша

Наталија Сталетовић,  V разред,  Алмаса  Нумановић  VI разред,  Андрија Костић  VI разред – ИМЗ. Лука Јањић VI разред –  Онкологија, Жељка Тракиновић VI разред, – кућна настава; Анђела Станишић VIII, наставница Кристина Пантелић;

Немања Мићевић,VII разред,  Игор Митровић,VIII разред, Тиршова – наставник Зоран Ћирић;

Ана Нешковић V разред, Милица Нешковић V разред – Церебрала 2.  Сара Јовичић VIII разред, кућна настава;  Жељана Милошевић VIII разред , ИМЗ, наставница Јадранка Вељовић;

 

 

Резултати 9. Међународне смотре сценског учитељског стваралаштва

Крај школске године крунисан је дивним успесима наших ђака. Наташа Војиновић нам из Лесковца доноси причу о дружењима и успесима наше школе:

,,Лебане, варошица на југу Србије, била је прошлог викенда место окупљања школских  драмских секција. Деца и њихови наставници из Параћина, Сокобање, Руме, Крушевца, Београда, Куманова и Сребреника приказали су своје представе, а у свакој од њих блистала је посвећеност, жеља за игром, понос што су ту и што имају тако лепу прилику да се покажу. Деца су једни другима били публика и подршка. Разменили су искуства, упознали се, дружили, и пре свега играли.

Наша школа се представила филмом „Некад и сад“. Режију је потписао директор Зоран Алексић, а сценарио Наташа Војиновић, наставник српског језика. Награде нису изостале! Анђела Митровић је освојила награду за најбољу женску улогу, а Стефан Обрадовић за најбољу мушку улогу. У образложењу жирија стоји „кроз артикулисан глас и тело они су успели да остваре јасну и намерну глумачку акцију“. Обе одлуке су донесене једногласно.

Специјална награда за драмско-педагошки рад припала је ауторима филма уз образложење „предан рад, видљив труд и стрпљив ангажман педагога пројектовао се кроз врло успешан дечји наступ“. И ова одлука је донесена једногласно.

У нади да ћемо и даље успети да се нађемо на Смотри сценског учитељског стваралаштва и да успешно представимо нашу школу, већ стварамо нове идеје и маштамо нове представе. Шта је друго лепота живота до игра и машта!“

Јеврем Недељковић победник такмичења „Читам, па шта!”

Нашем Јеврему Недељковићу други пут припала је прва специјална награда на такмичењу „Читам, па шта”. Да подсетимо, наш Јеврем је и у школској 2015/2016. био победник овог такмичења. Честитамо Јеврему и желимо му много успеха у даљем школовању! Такође, захваљујемо му се на преданом раду и честитамо на свим наградама које је освојио од 5. до 8. разреда, а којима је на најлепши начин славио нашу школу и дао немерљив допринос раду и успесима наше литерарне секције која је, захваљујући Јеврему и осталим члановима секције, три пута награђена на Републичком такмичењу литерарних секција.

Извор: https://citampasta.rs/?page_id=672

Резултати Васкршњег конкурса „Христос васкресе, радости моја!”

Велику радост пред крај школске године донела нам је вест Николе Михајловића, професора српског језика из Рашке, који нас је обавестио о резултатима конкурса „Христос васкресе, радости моја!”. Он нам је послао награде и допис који ћемо пренети у целости:

Поштовани,

Велика нам је част обавестити Вас о исходу Васкршњег конкурса „Христос васкресе, радости моја!” који је организовала Српска православна црквена општина Никољачка. Сходно томе, велика нам је част да је стручни жири у саставу: академски сликар проф. Миленко Ристовић, Никола Михајловић, професор српског језика, протојереј Дејан Николић и председница Дечјег савеза општине Рашка Нада Вујановић, донео следећу одлуку:

НАГРАЂУЈУ СЕ ПОСЕБНИМ НАГРАДАМА ЗА КРЕАТИВНОСТ следећи ученици:

 1. Лана Андрић, 6. разред
 2. Тијана Бабанић , 6. разред
 3. Симонида Стошић, 5. разред
 4. Марко Марковић, 6. разред
 5. Андрија Костић,  6. разред
 6. Лука Јанковић, 5. разред
 7. Марко Спасојевић, 5. разред
 8. Емилија Недић, 5. разред
 9. Алекса Томић, 5. разред

Такође, жири је одлучио да награди и посебном наградом за најактивнију школу на конкурсу:

Основну школу ,,Др Драган Херцог“ у Београду.

У пакету Вам достављамо дипломе за награђене ученике и школу и пригодне поклоне за децу.

Срдачно Вам се захваљујемо на учествовању и радујемо се сарадњи у будућности.

 

У Рашки, 31.05.2019.                                         Протојереј Дејан Николић

Прилог, долела награда: https://www.youtube.com/watch?v=g5PNKqCJWO0&feature=youtu.be

 

матУРА

У уторак, 28. маја, одржано је матурско вече за ученике осмог разреда наше школе. У лепој атмосфери и дружењу матуранти су се опростили од школе и њихових наставника. Присутне је поздравио директор школе, а затим су се одељењске старешине обратиле још једном својим ученицима.

Прослави је присуствовало много родитеља, рођака и пријатеља наших матураната.

Дан школе — првих 50 година

Дана 24.5.2019. у Кући краља Петра прослављен је јубиларни педесети дан Основне школе ,,Др Драган Херцог“. Овај значајан рођендан прослављен је на најлепши начин. Присутни су били садашњи и бивши ђаци који су узели учешће у прелепој приредби на отвореном. Приредбу је отворио директор школе, затим  се присутним ђацима, наставницима, родитељима и одабраним гостима обратио  у  име Српске православне цркве  протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, потом Верица Вуковић, сестра доктора Драгана Херцога,  по коме школа носи име, песникиња Слађана Ристић, стални гост литерарне секције и бивши ђак наше школе и Маша и Јана, бивши ђаци наше школе, сада успешни студенти.

У приредби су учествовали наши ђаци са Церебрале, Рехабилитације, са наставе на даљину и из кућне наставе, са којима је  публика певала и плесала. Прослава  Дана школе  завршена је  рециталом ,,Тражим пуно поштовање“ уз громогласан аплауз присутних и дивну закуску ђака, родитеља, наставника и одабраних званица.
Ликовна и литерарна секција приредиле су изложбе радова. Ово је дан који ћемо сви дуго памтити!

 

Резултати школског наградног конкурса „Моја школа“

На конкурс ,,Моја школа” пристигао је велики број литерарних и ликовних радова, као и уметничких фотографија наших ђака.

Комисија је имала тежак задатак да одабере радове које ће наградити. Успешна сарадња међу секцијама резултирала је реализацијом конкурса који је понудио могућност ученицима да се изразе на различите начине. Одлучено је да се доделе награде и похвале за литерарне и ликовне радове, као и за фотографију. Достављамо имена награђених ученика.

Честитамо свим ученицима и бодримо их у даљем раду!

Ликовни радови:

 1. Матеја Коваћевић, 7. разред
 2. Милан Босанац, 8. разред
 3. Душан Савић, 8. разред

Похвала: Жељка Тракиловић, 6. разред

Фотографије:

 1. Анђела Станишић, 8. разред и Анђела Чича, 7. разред,
 2. Селмир Копили, 6. разред и Денис Џаферовић, 6. разред,
 3. Анђела Лукић, 5. разред,

Литерарни радови:

 1. Јеврем Недељковић, 8. разред
 2. Весна Матасаревић, 8. разред и Анђела Станишић, 8. разред
 3. Симонида Стошић, 5. разред и Жељка Тракиловић, 6. разред

Похвала: Немања Аћимовић, Алекса Томић, Лана Андрић, Андрија Костић, Емилија Недић и Миљан Килибарда

 

Трибина „Образовање деце са здравственим проблемима – искуства, изазови, перспективе“

Трибина под називом ,,Образовање деце са здравственим проблемима – искуства, изазови, перспективе“, у организацији Основне школе „Др Драган Херцог“, одржана je 22.5.2019. у сали Општине „Савски венац“, са почетком у 18 сати. Трибина је организована поводом педесет година рада ОШ „Др Драган Херцог“ у болничким и кућним условима у којима наши учитељи, наставници и дефектолози остварују дивну сарадњу са лекарима, медицинским особљем, васпитачима итд.

Тринину је отворио мр Зоран Алексић, директор школе. Говорио је о идеји за настанак школе у болничким условима и нужности да таква школа постоји у образовном систему Србије већ педесет година. Такође, говорио је о изазовима са којима се школа сусретала и сусреће се, али и о перспективи школе у будућности. Потом, препустио је реч одабраним говорницима који су својим присуством и обраћањем, у сваком погледу, оплеменили ову значајну трибину.

Модератор је била Наташа Војиновић, наставник српског језика која је значајно допринела успешности одржавања трибине. Први говорник је била доц. др Милица Пејовић Милованчевић, директор Института за ментално здравље у Палмотићевој улици. Она је указала на дужину трајања сарадње наше школе и ове здравствене установе. Такође, говорила је значају школе у болничким условима, посвећености наставника, њиховој флексибилности да раде у различитим условима и да се прилагоде тренутној ситуацији, њиховом позитивном ставу и вољи да помогну сваком детету.

Потом, проф. др Данијела Илић Стошовић, професор Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, подсетила је да се у дидактичким књигама наша школа означавала као уникат школа с обзиром на то да је једина школа у Србији која на овај начин организује наставу и да је школа пионир у оснивању овакве наставе. Такође, говорила је о значају школе који се односи на подршку ђаку, топлини, химаности…

Др Данијела Вукићевић, доктор са Клинике за рехабилитацију „Мирослав Зотовић“, говорила је о сарадњи школе и болнице, значају образовања деце, осврнула се на поједичане примере и подестила нас је на наше бивше ђаке који су сада веома успешни студентни на завршним годинама различитих факултета и на које смо сви поносни.

Вукашин Чобељић, клинички психолог  из УДК у Тиршовој улици, освестио нам је перспектву деце која долазе на лечење, говорио је о осећајуда у болничким условима пропуштају много тога, а школа им помаже да надоместе прошуштено у сваком погледу, враћа им самопоуздање и вољу. Када деца уче у болници, у тренутку док се баве одређеном темом из датог предмета, они тада ментално нису у болници, већ уче, раде и напредују.

Небојша Миљевић, психолог из НУРДОР-а, као један од значајних резултата сарадње школе и удружења, истакао је да је НУРДОР угледајући се на модел наше школе, помогао да се и у другим крајевима Србије организује настава у болничким условима. Такође, ово удружење ће се залагати да се отвори и средња школа по оваквом моделу јер би била вишеструко корисна за наставак школовања свих ученика који су због болести били принуђени да прекину средњошколско образовање.

Кристина Илисић Тимотић из Удружења „Звончица“, говорила је из преспективе родитеља о значају школе у болничким условима, о наставницима који у родитељске куће уносе дах нормалног живота и позитиван став који је преко потребан како за учење, тако и за оздрављење детета.

Весна Петков, мама чије дете похађа кућну наставу, својим топлим обраћањем дотакла је срца публике. Њен син је научио да чита, пише, рачуна и ради на компјутеру у нашој школи, а његова наставница је са њим свакодневно, подржава га и бодри да буде успешан.

Верица Јечменић, васпитач са Клинике за рехабилитацију „Мирослав Зотовић“, говорила је о дивној сарадњи наставника и васпитача у болничким условима, а присутнима је донела и прочитала песму која је заједнички рад њених ђака.

Миодраг Кастратовић, инструктор плеса, својим инспиративним и мотивишућим говором о плесу и успеху његових ученика на разним пољима, завршио је ову трибину која је окупила стручњаке из различитих области, родитеље и све оне који настоје да наша деца буду срећна, весела, здрава и образована!

Једино што можемо да кажемо на крају, то је да је оваква трибина свима драгоцена и да са нестрпљењем очекујемо следећу трибину.

 

Јеврем Недељковић – пласман на градски ниво такмичења

Јеврем Недљковић, ученик осмог разреда, пласирао се на градски ниво такмичења ,,Читам, па шта!“. Честитамо Јеврму и бодримо га у даљем раду.

Вест у целости преузета са сајта https://citampasta.rs/?p=2574, и гласи:

Поштовани учесници, библиотекари, учитељи, професори и родитељи, жири је донео одлуку о радовима који су се пласирали на градски ниво такмичења.
Ученици који су прошли овај први ниво такмичења са списка у наставку улазе у градски пласман и потребно је да пошаљу (нa citampasta@citampasta.rs) приказ књиге за наредни круг такмичења а до 19.маја 2019. године:
2. разред
Наталија Видановић, 2/2 ОШ „Павле Поповић”, Вранић
Дуња Мекић, 2/1 ОШ „Јован Миодраговић”
Лена Ђорђевић, 2/1 ОШ „Ђорђе Крстић”
Ленка Лаништанин, 2/2 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”
3. разред
Марко Кањевац, 3р. ОШ „Свети Сава” Младеновац
Милош Мудреновић, 3/3 ОШ „НХ Синиша Николајевић”
Нађа Пајкић, 3/5 ОШ „Никола Тесла”
Марија Милошевић, 3/3 ОШ „Павле Поповић”, Вранић
Јана Лаништанин, 3/1 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”
Гаврило Бундало, 3/1 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”
4. разред
Лара Лукић, 4/5 ОШ „Ђорђе Крстић”
Марија Јовановић 4/1 ОШ „Милорад Мића Марковић”, Мала Иванча
Симонида Марковић 4/1 ОШ „Милорад Мића Марковић”, Мала Иванча
Николина Ландуп 4/3 ОШ „Никола Тесла”
Нађа Маловић 4/3 ОШ „Јован Миодраговић”
Маша Мандић, 4/4 ОШ „Јован Ристић”
Ружица Врељански 4/1 ОШ „НХ Синиша Николајевић”
Анастасија Андонов 4/3 ОШ „Никола Тесла”
Димитрије Дмитровић 4/4 ОШ „Попински борци”, Врњачка Бања
5. разред
Јован Кокоруш 5/6 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”
Лена Лазовић 5/6 ОШ „Ђорђе Крстић”
Марија Попов 5/2 ОШ „Јован Јовановић Змај” Нови Кнежевац
Ема Зечевић 5/1 ОШ „Никола Тесла”
Марко Јелић 5/2 ОШ „Синиша Николајевић”
Илија Чворић 5/2 ОШ „Јован Миодраговић”
Маша Гавриловић 5/2 ОШ „Свети Сава” Београд
Нина Орландић 5/2 ОШ „Свети Сава” Београд
7. разред
Давид Михаиловић, 7/3 ОШ „Павле Поповић” Вранић
Тамара Јојић,7/2 ОШ „Павле Поповић” Вранић
Петра Радусиновић 7р. ОШ „Павле Поповић” Вранић
Јана Краковић, 7/2 ОШ „Никола Тесла”
8. разред
Јеврем Недељковић 8р. ОШ „Др Драган Херцог”
Александра Јанковић 8/2 ОШ „НХ Синиша Николајевић”
Анђелија Станковић 8р. ОШ „Никола Тесла”
Ива Пајкић 8/3 ОШ „Никола Тесла”

Зборник радова „Боје и звуци мог родног краја“

Зборник радова „Боје и звуци мог родног краја“ приређен је у част педесетог рођендана Основне школе „Др Драган Херцог“ и десетог рођендана литерарне секције ОШ „Др Драган Херцог“. Зборник представља скуп литерарних и ликовних радова који су проистекли из сарадње литерарне, драмске, рецитаторске, ликовне и фото-секције. Наша школа јединствена је по томе што је похађају ђаци из свих крајева Србије, Републике Српске и шире. Зато смо одлучили да назив зборника буде везан за родни крај. У зборнику се налази велики број радова који су пристигли на школски конкурс „Боје и звуци мог родног краја“, као и са осталих литерарних такмичења и смотри, где су наши ђаци постигли запажене резултате. Зборник су уредили чланови литерарне секције у сарадњи са осталим ђацима и наставницима наше школе у школској 2017/2018. и 2018/2019. години.

Награђени ђаци на литерарном конкурсу „Мој смешни свет“

Додела диплома и похвала ће се одржати  у понедељак 22. априла у 13.00 часова у библиотеци  ДКЦБ-а, Таковска 8. Тада ће бити представљено и књижевно стваралаштво Виолете В.Јовић која је ове године добитник признања Брана Цветковић за изузетан допринос стваралаштву  за децу. Програм ће трајати  80 минута.

Наши ученици су похваљени и добијају награде за „Цртице из ђачког живота“. Ученици су писали о својој ђачкој дружини, анегдотама из школског живота и легендама које прате школски живот.

Награђени ученици:

Ученица: Емилија Недић, 5. разред

Ученик: Алекса Томић, 5. разред

Ученик: Лана Андрић, 6. разред

Ученик: Душан Савић, 8. разред

Ученица: Весна Матасаревић, 8. разред

Такође, похвалу је добила и литерарна секција наше школе.

Честитамо нашим ученицима и бодримо их у даљем раду!

Списак награђених и похваљених ученика:

Млађи основци

 

Поезија од првог до четвртог разреда:

1.Коцић Нина  4. разред , ОШ „Ђура Јакшић“, Јелашница  , одељење у просеку , ментор Савић Драгана

2.Растко Живак, 4/3,  ОШ „ Никола Тесла“, Београд, ментор Александра Дракулић

2.Андреа Миленковић, 3/1, ОШ „Филип Вишњић“, Београд, ментор Миланка Берковић

2.Николина Ландуп 4/3, ОШ Никола Тесла, Београд, ментор Александра Дракулић

3.Јован Гогић, 3. разред , ОШ „Краљ Петар Други“, Ужице, ментор Аница Лојаница

3.Николина Минић, 3.разред,  ОШ „Велизар Станковић Корчагин „, Велики Шиљеговац, ментор Сузана Панић

3.Миа Мракић, 2.разред, ОШ „Свети Сава“, Дубрава Република Српска, ментор Далиборка Зељко

 Специјална диплома за допринос ведрии  стваралаштва:

 Дамјан Стефанов, 1/3, ОШ „Лазо Ангеловски“, Скопље Република Македонија, ментори Лидија Божиновска и Ивана Младеновска

Проза од првог до четвртог  разреда:

1.Милица Кнежевић 3/1,  ОШ „Филип Вишњић“, Београд, ментор Миланка Берковић

2.Лила Станојевић 4/3, ОШ „Иван Гундулић“, Нови Београд, ментор Нада Бунчић

2.Љубица Васић   3/1, ОШ „Филип Вишњић“, Београд, ментор Миланка Берковић

3.Уна Новаковић 4/1, ОШ „ Јован Јовановић Змај“, Змајево, ментор Слађана Толанов

3.Лена Давидовић 2/3, ОШ „ Жарко Зрењанин“, Кикинда, ментор Аница Шаргин – Њагрић

3.Маша Керановић  4/1, ОШ „ Јован Јовановић Змај“, Змајево, ментор Слађана Толанов

Групна награда:

 Разред 4/2 ОШ „Дубрава“ Књажевац, ментор Данијела Јеленковић

Разред 1/5 ОШ „Стефан Дечански“ Железник, ментор Мирјана Вишекруна Марковић

Старији основци

 Поезија од петог до осмог разред :

1.Тијана Хил 5/2, ОШ „ Вук Караџић“, Београд, ментор Снежана Костадиновић

2.Николина Ераковић 8/2, ОШ „Мића Станојловић , Коцељева,  ментор Татјана Јеремић

3.Данило Марсенић 6/2  , ОШ „Бранко Ћопић“, Београд, Милица Бјелић

3.Босиљка Злопорубовић 5/5 , ОШ Никола Тесла, Београд, ментор Александра Дракулић

3.Теодора Петровић 7.разред, ОШ „Свети Сава“, Бјељина Република Српска, ментор Мирјана Лазаревић

Проза од петог до осмог разреда:

1.Вељко Љубојевић  6.разред, ОШ „Др Арчибалд Рајс“, ментор Љубинка Ђурачић

2.Ема Зечевић 5/1,  ОШ „Никола Тесла“, Београд, ментор Александра Дракулић

2.Ива Бабић 7/2, ОШ „Доситеј Обрадовић“, Ириг , ментор Љиљана Бабић

3.Љубомир Живковић 8/3, ОШ „Васа Чарапић“, ментор Снежана Стојановић

3.Андреј Петровић 6/3, ОШ „Никола Тесла“, Београд, ментор Александра Дракулић

3.Лана Вељковић 5/3, ОШ„Васа Чарапић“, Београд , ментор Снежана Стојановић

Специјална диплома за драмски текст

Јелена Илић 8.разред ОШ „Јеврем Обреновић“ Шабац, ментор Наташа Туменко

 Похвале од петог до осмог разреда :

Емилија Недић 5 разред, ОШ „Драган Херцог“, Београд, ментор Ивана Ковачевић

Алекса Томић 5. разред, ОШ „Драган Херцог“, Београд, ментор Ивана Ковачевић

Лана Андрић 6. разред, ОШ „Драган Херцог“, Београд, ментор Ивана Ковачевић

Душан Савић 8. разред, ОШ „Драган Херцог“, Београд, ментор Ивана Ковачевић

Весна Матасаревић 8. разред,  ОШ „Драган Херцог“, Београд, ментор Ивана Ковачевић

 Групна награда :

 Литерарној секцији „Разиграно перо „Лајковац , ментор Лидиај Марић Јовановић

ОШ „Драган Херцог“, Београд, ментор Ивана Ковачевић

 

Јеврем Недељковић се пласирао на општински ниво такмичења „Читам, па шта”

Са сајта такмичења „Читам, па шта” преузимамо текст са именима пласираних:

Поштовани учесници конкурса Читам, па шта, жири је донео одлуку о радовима који су се пласирали на општински ниво такмичења. Ученици који су прошли овај први ниво такмичења са списка у наставку улазе у општински пласман и потребно је да пошаљу (na citampasta@citampasta.rs) приказ књиге за наредни круг такмичења а до 21.априла 2019. године:

2. разред

 1. Наталија Видановић, 2/2 ОШ „Павле Поповић”, Вранић
 2. Лара Вукојчић, 2/3 ОШ „Јован Миодраговић”
 3. Дуња Мекић, 2/1 ОШ „Јован Миодраговић”
 4. Милица Мекић, 2/1 ОШ „Јован Миодраговић”
 5. Лена Ђорђевић, 2/1 ОШ „Ђорђе Крстић”
 6. Ленка Лаништанин, 2/2 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”

3. разред

 1. Марко Кањевац, 3р. ОШ „Свети Сава” Младеновац
 2. Милош Мудреновић, 3/3 ОШ „НХ Синиша Николајевић”
 3. Нађа Пајкић, 3/5 ОШ „Никола Тесла”
 4. Емилија Станојевић 3/5 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”
 5. Марија Милошевић, 3/3 ОШ „Павле Поповић”, Вранић
 6. Јана Лаништанин, 3/1 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”
 7. Милица Цветковић, 3/6 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”
 8. Гаврило Бундало, 3/1 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”

4. разред

 1. Лара Лукић, 4/5 ОШ „Ђорђе Крстић”
 2. Марија Јовановић 4/1 ОШ „Милорад Мића Марковић”, Мала Иванча
 3. Симонида Марковић 4/1 ОШ „Милорад Мића Марковић”, Мала Иванча
 4. Николина Ландуп 4/3 ОШ „Никола Тесла”
 5. Нађа Маловић 4/3 ОШ „Јован Миодраговић”
 6. Маша Мандић, 4/4 ОШ „Јован Ристић”
 7. Ружица Врељански 4/1 ОШ „НХ Синиша Николајевић”
 8. Анастасија Андонов 4/3 ОШ „Никола Тесла”
 9. Димитрије Дмитровић 4/4 ОШ „Попински борци”, Врњачка Бања

5. разред

 1. Сара Поповић 5/2 ОШ „Павле Поповић” Вранић
 2. Јован Кокоруш 5/6 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”
 3. Лена Лазовић 5/6 ОШ „Ђорђе Крстић”
 4. Марија Попов 5/2 ОШ „Јован Јовановић Змај” Нови Кнежевац
 5. Ема Зечевић 5/1 ОШ „Никола Тесла”
 6. Софија Дамњановић  5р. ОШ „Свети Сава” Младеновац
 7. Марко Јелић 5/2 ОШ „Синиша Николајевић”
 8. Илија Чворић 5/2 ОШ „Јован Миодраговић”
 9. Маша Гавриловић 5/2 ОШ „Свети Сава” Београд
 10. Нина Орландић 5/2 ОШ „Свети Сава” Београд

6. разред

 1. Јана Јоксић 6р. ОШ  „Павле Поповић” Вранић
 2. Теодора Поповић 6р. ОШ  „Павле Поповић” Вранићж

7. разред

 1. Давид Михаиловић 7/3 ОШ „Павле Поповић” Вранић
 2. Петар Зувић 7р. ОШ „Павле Поповић” Вранић
 3. Петра Радусиновић 7р. ОШ „Павле Поповић” Вранић
 4. Тамара Јојић 7р. ОШ „Павле Поповић” Вранић
 5. Јана Краковић, 7/2  ОШ „Никола Тесла”

8. разред

 1. Јеврем Недељковић 8р. ОШ „Др Драган Херцог”
 2. Александра Јанковић 8/2 ОШ „НХ Синиша Николајевић”
 3. Марта Дукић 8/4 ОШ „Никола Тесла”
 4. Анђелија Станковић 8р. ОШ „Никола Тесла”
 5. Ива Пајкић 8/3 ОШ „Никола Тесла”
 6. Емилија Тадић 8/4 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”

АНА ВУЈИЧИЋ ПРВА НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ РЕЦИТАТОРА

Данас је одржано Општинско такмичење рецитатора и Ана Вујичић, ученица са Церебрале I, освојила је прво место. Са песмом ,,Љутито мече“ иде на Градско такмичење 7. априла 2019. Браво за Ану и њену учитељицу Љиљану Станојевић!

Школски наградни конкурс „Моја школа”

Драги наши ђаци,

Позивамо вас да учествујете на школском наградном конкурсу „Моја школа” који се организује поводом педесетог рођендана наше школе. Шаљите нам литерарне и ликовне радове, макете, вајарска дела и фотографије. Конкурс организују литерарна, ликовна, драмска и фото-секција наше школе.

Тема: ,,Моја школа”

Најбољи радови биће награђени и наћи ће се у нашем новом Зборнику радова ,,Моја школа”, заједно са осталим пристиглим радовима који испуњавају критеријуме за објављивање.

Радове можете слати електронским путем на: literarnasekcijahercog@gmail.com до 1. маја 2018. године или предати свом наставнику.

Са радошћу и нестрпљењем очекујемо ваше радове!

 

Две награде нашем песнику Јеврему Недељковићу!

Јеврем Недељковић, ученик осмог разреда и члан литерарне секције наше школе, освојио је:

 • друго место на IV литерарном конкурсу „Лепо је волети“, посвећеном Мирославу Антићу, у организацији Дечјег културног центра Београд.
 • треће место на литерарном конкурсу „Пробудимо успаване речи“. Више о конкурсу и резултатима на сајту Моје дете.

Честитамо Јеврему и бодримо га у даљем раду!

Резултати школског такмичења рецитатора

Наташа Војиновић, наставник српског језика, извештава о такмичењу рецитатора:
,,Школско такмичење рецитатора одржано је у среду, 13. марта 2019. године и морамо се похвалити тиме да се пријавио велики број сјајних такмичара. Конкуренција је била јака и жири није могао лако да донесе одлуку.
Прво место  у категорији млађих разреда освојила је Ана Вујчић, ученица четвртог разреда са Церебрале I. Друго место у млађим разредима освојио је Семир Колашинац, а треће Николина Наранџић.
У категорији старијих разреда прво место деле Анђела Станишић (кућна настава) и Богдан Гаврић (Рехабилитација). У старијим разредима другим местом се дичи Анђела Митровић, а трећим Матеја Радисављев.
Желимо им много успеха на Општинској смотри!“

ДАН РАЗМИШЉАЊА

Погледајте дигиталну причу: ДАН РАЗМИШЉАЊА

ОСНОВНИ ПОДАЦИ

Носилац активности:  Маја Стјепановић

Тема: ДАН РАЗМИШЉАЊА

Активност: Огледни час

Датум: 01.03.2019. године

Место: Кућна настава – ученик Весић Данило (7. разред)

САДРЖАЈ

Дана 01.03.2019. године, наставница руског језика, Маја Стјепановић, је реализовала огледни час као планирану активност стручног усавршавања унутар установе. Тема огледног часа је била „Дан размишљања“ а као огледно наставно средство коришћена је дигитална прича креирана у програмима PowerPoint, Audаcity и Activepresenter.

Уводни и један део главног дела часа био је посвећен питању зашто човек размишља и обнављању знања из биологије у вези са људским мозгом. Урађено је неколико активности: писање одговора на питање зашто човек размишља; одговарање на питања у вези одгледаног видеа о људском мозгу; бојење делова мозга, њихово именовање и означавање функција које контролишу.

Затим је дигиталном причом обрађена тема часа „Дан размишљања“. Ученик је прво упознат са значењем појма скаут – у ком значењу је та реч употребљивана у војној терминологији и у ком значењу се користи са почетка 20. века па до данас. Причом је обухваћен сер Роберт Баден-Пауел, родоначелник скаутинга, у чију част се 22. март, сер Робертов рођендан, слави као светски Дан размишљања.

Посебна пажња је посвећена скаутима, методама васпитања младих чланова овог покрета, њиховом организовању, дружењу, понашању, бризи за природу и животиње, и многим другим врлинама које се развијају у овом покрету. Ученик је, такође, имао прилике да се упозна са симболима и традицијом овог покрета.

Завршни део огледног часа  је реализован као квиз, који је урађен у програму QuizFaber.

У ПРИЛОГУ: припремa наставника; фотографије, дигитална прича.

 

Нови наслови у школској библиотеци

1. Гроздана Олујић: Били су деца као и ти…
2. Милутин Тасић: Велики српски композитори
3. Небојша Јанковић: Културна баштина Србије
4. Гордана Илић: Певајмо сви
5. Група аутора: Квизови у настави српског језика
6. Ивана Нешић: Зеленбабини дарови
7. Јасминка Петровић: О мачкама, нотама и бубама
8. Магали ле Иш: Пеца и шумски оркестар
9. Брана Црнчевић: Љутито мече
10. Весна Бикић: Српски манастири у средњем веку
11. Јасминка Петровић: Само за твоје уши
12. Јасминка Петровић: Све је у реду
13. Весна Алексић: Крокодил пева
14. Бранко Ћопић: Јежева кућица
15. Арсен Диклић: Плави кит
16. Том Џексон: Величанствена књига о створењима из маште
17. Милош Мијатовић: Проналазачи – галерија великана
18. Ден Џоли: Одисеј – Посејдонова клетва
19. Ивана Суботић: Милутин Миланковић
20. Бојан Хоџић Косорић: Надежда Петровић
21. Џеф Лимке: Краљ Артур – Ослобођени Ескалибур
22. Зоран Милекић: Михаило Петровић Алас
23. Бојан Хоџић Косорић: Јован Цвијић
24. Зоран Милекић: Доситеј Обрадовић
25. Никола Матовић: Јосиф Панчић
26. Никола Томашевић: Никола Тесла
27. Слободан Станишић: Јефимија – прва српска књижевница
28. Слободан Станишић: Климент и Наум – кроз ватру до ћирилице
29. Слободан Станишић: Хајдук Вељко – јунак вредан целе војске
30. Слободан Станишић: Чучук Стана – девојка са сто мегдана
31. Слободан Станишић: Милош Обилић – јунак над јунацима
32. Слободан Станишић: Кнегиња Милица и девет Југовића
33. Слободан Станишић: Принцеза Оливера на двору султана Бајазита
34. Група аутора: Мој српски језик – читанка 8
35. Џорџ Бернард Шо: О музици
36. Бојан Хоџић Косорић: Наполеон Бонапарта – успон и пад великог цара
37. Слободан Станишић: Вук Караџић с књигом и пером међу хајдуцима
38. Слободан Станишић: Ћирило и Методије – творци прве словенске писмености
39. Слободан Станишић: Мирослављево јеванђеље – књига лепоте и трајања
40. Ивана Суботић: Михајло Пупин
41. Бојан Хоџић Косорић: Стеван Стојановић Мокрањац
41. Часопис Школарац – 10 примерака

Резултати такмичења у претходном периоду

 • Лана Андрић, ученица шестог разреда и члан литерарне секције, освојила је награду на књижевном конкурсу ,,Смешна прича“ Дечјег културног центра Београд.
 • Марко Спасојевић,  ученик петог разреда и члан литерарне секције, освојио је награду на књижевном конкурсу ,,Смешна прича“ Дечјег културног центра Београд.
 • Ивана Ковачевић, наставник српског језика, освојила је треће место на конкурсу ,,Дигитални час“ и добила је признање Најбољи едукатор Србије 2018.
 • Литерарна секиција наше школе освојила је друго место на Републичком такмичењу литерарних секција основних и средњих школа.

 

Школска слава

Дана 25.1.2019. године, на Рехабилитацији је у 10.00 часова одржана централна прослава Савиндана у нашој школи. Прослави су присуствовали ђаци и запослени. На осталим пунктовима школска слава је прослављена организовањем приредби, рецитала и креативним паноима.

Дана 27.1.2019. године, у Вазнесењској цркви,  светом литургијом одржано је резање славског колача.

Свим ученицима и запосленима честитамо славу!

Угледни час „Српска народна традиција — песме уочи Божића”

У уторак, 18. 12. 2018. године у 10:30, у просторијама школе, одржан је угледни час „Српска народна традиција — песме уочи Божића”, у корелацији предмета музичка култура (наставница Сунчица Нешић) и српски језик (наставница Ивана Ковачевић). Час је одржан у одељењима на даљину, а прикључили су нам се ученици са Рехабилитације са наставницом Аном Црногорац и ученици из кућне наставе. Били су присутни и директор и педагог школе.

Наша специјална гошћа путем видео позива је била др Јелена Јовановић, етномузиколог, дописни члан САНУ и члан женске певачке групе ,,Моба“. Причала нам је о томе шта је посао етномузиколога, затим о значају Сунца и повезаности људи са променама у природи. Објаснила нам је значење речи коледо и имали смо прилику да чујемо различите коледарске песме које нам је Јелена певала. Све смо повезали са основним одликама лирских народних песама, посебно коледарских и божићних. На крају смо научили и сви заједно певали песму ,,Ој Стојане, Стојадине“. Том приликом смо научили шта је антифоно певање које је карактеристично за најстарије народне напеве. Надамо се да је овај час почетак једне лепе сарадње са др Јеленом Јовановић.

Свечани пријем у Српској Православној Цркви

Његова Светост Патријарх српски Иринеј примио је 14. децембра 2018. године у Патријаршији српској у Београду директоре основних и средњих школа са територије Архиепископије београдско-карловачке. На свечаности су похваљени и вероучитељи, међу којима и наша Милица Ракић, за изузетне резултате са децом која похађају наставу у школама при београдским болницама.
У недељу 16. децембра у великој сали Комбанк дворане, Звонце је обележило пола века свога постојања. Овом догађају присуствовала је и вероучитељка Милица Ракић са ученицима.

Добротворно вече

У четвртак, 29. новембра, у 18.00 часова одржана је добротворна приредба у kрипти Храма Светог Саве.  Циљ је био да се прикупе средства за матурско путовање ученика Основних школа „Др Драган Херцог“ и „Миодраг Матић“.

Нови наслови у школској библиотеци

Драгана Блануша, школски библиотекар и наставник српског језика, обавештава о новим насловима у школској библиотеци:

1.Томас Харбин: Мушки бес
2. Елејн Арон: Рањивост
3. Џин Твенги: Интернет генерација
4. К. Ено: Аспергеров синдром и сексуалност
5. Зорица Томић: Шта стварно желиш
6. Арик Сигман: Савршено тело – срећан живот?
7. Дорин Виртју: Васпитање и исхрана
8. Пауло Фреире: Педагогија аутономије
9. Џере Брофи: Како мотивисати ученике да уче
10. Артур Шопенхауер: Како бити увек у праву
11. Фридрих Ниче: Ецце Хомо
12. Игор Коларов: Аги и Ема
13.Драгомир Ђорђевић: Благо граду Београду
14. Ивана Нешић: Зеленбабини дарови
15. Владислава Војновић: Приче из главе
16. Дејан Алексић: Музика тражи уши
17. Дејан Алексић: Кога се тиче како живе приче
18. Едмонд Растан: Сирано де Бержерак
19. Данило Киш: Рани јади
20. Ђовани Бокачо: Декамерон
21. Драгослав Михаиловић: Кад су цветале тикве
22. Софокле: Антигона
23. Вилијем Шекспир: Ромео и Јулија24. Еп о Гилгамешу
25. Франческо Петрарка: Канцонијер
26. Молијер: Тврдица
27. Фјодор М. Достојевски: Злочин и казна
28. Михаил Булгаков: Мајстор и Маргарита

29. Селинџер: Ловац у житу

Књижевница Слађана Ристић гост литерарне секције ОШ „Др Драган Херцог“

На редовном састанку литерарне секције одржана је радионица „Читамо, пишемо, стварамо“. Гост радионице била нам је књижевница Слађана Ристић. Поред књижевнице, у реализацији радионице учествовале су Ивана Ковачевић, наставница српског језика, Ана Црногорац, наставница француског језика, Маја Стјепановић, наставница руског језика и Наташа Стојичић, наставница немачког језика. Планирано је да после реализоване радионице, ученици из перспективе различитих предмета и језика, дискутују о овом догађају на следећим часовима и састанцима литерарне секције.

Слађана Ристић, писац и новинар, рођена је у Параћину 1958. године. Живи и ствара у Београду. Студирала је Југословенксу и општу књижевност, дипломирала на Вишој школи за Социјалну политику и социјални рад. Пише песме, кратке приче, есеје и путописе, приче за децу, монодраме за децу. Објавила је три књиге поезије: Свемилостива вода; Препознавање музе; Недељна чуда;  књигу кратких прича Сезона собних вртова;  две књиге за децу  Како смех лечи кијавицу и Волети ветар. Награђивана је за свој рад и њени радови су превођени на енглески , руски, македонски и русински језик.

У оквиру стваралаштва за децу бавила се литерарно позоришним радионицама, као и програмима за подстицање дечјег ствараштва и особађања детета путем уметности.

Заступљена је у више антологија и књижевних избора. Објављује у књижевним часописима и листовима. Објављује текстове у Политици ( Културни додатак), Политици за децу, Бијела пчела, Србија национална ревија, Ревија за културу гостољубља УНО. Писала за Новине београдског читалишта. Члан је Удружења књижевника Србије и члан Удружења Новинара Србије.

По завршеном дружењу, Слађана Ристић, наша драга гошћа,  ђацима ОШ „Др Драган Херцог“ упутила је дивне речи:

Драги моји песници и писци,

Дивно је када те неко као вредна и савесна, верна књижевности, са осмехом на лицу, наставница Ивана позове као госта литерарне секције Основне школе „Др Драган Херцог“. Хвала јој на позиву и осмеху. Било ми је задовољство.  Дружење са малим писцима ове секције буди посебан осећај и љубав према писању. То сазнање да је поезија покретач да изнедримо оно лепо из себе, води нас у неке нове светове и освежава наше биће. Поезија нам одгонета и тајне писања и тајне живота. А играње речима није обична игра. Зато, драги моји песници, писци лепих прича, пишите из душе, бележите своје мисли и осећаје јер душа је та која вам говори шта ћете написати.

Моја прва песма је изнедрена у шестом разреду Основе школе „Др Драган Херцог“. Подржала ме је дивна наставница српског језика Бранка Николић, као и моје другарице из разреда. Било је то давне 1971. године када смо направили велики рецитал посвећен доктору Драгану Херцогу. И ја сам завршила шести разред са одличним успехом и стекла пријатеље са којима се дружим и дан данас.

Дружење са младим писцима, са новим другарима из ове уметничке радионице и креативне оазе, за мене је једно велико искуство. Као аутор шест књига и више новинарских тектова, одушевљена сам радовима ове мале литерарне дружине. Браво песници и песникиње, прави будући романописци. Каква машта, какав заплет, какве смешне песме и оне скивене љубавне… Остало нам је још много тога да прочитамо, да отворимо тајна врата и уђемо у дубину песме и приче.

Као аутор три књиге поезије радила сам на свом стилу, експериментисала, била самокритична… и то је део посла. Као аутор кратких прича за одрасле и после награде Радио Индекса и Издавачне куће „Алма“, наставила сам да пишем и бележим авантуре својих јунака.

Рад у Дому за децу „Моша Пијаде“ оплеменио је моје биће, те смо деца и ја направили две представе за Нову годину. Заједно смо писали новогодишње комаде, режирали и играли на малој сцени.

Док пишете, имајте своје амајлије, као ја на свом радном столу: шкољку, перо, пајаца, камен из далеке Троје, песак са Егејског мора, иконице и врећица лаванде са острва Хвара… Зато пловим и када нисам на мору. Бродим у својим причама и песмама и чекам да се поново сусретнемо на овом нашем океану речи. Чекам вас па да завесламо оловком.

А  писац Гордана Малетић о мојој књизи прича за децу Волети ветар пише: „У прози Слађане Ристић повезаност између природних елемената  и деце веома је велика. И сунце, и киша, и снег доживљавају се као пријатељи, другови у игри,као поверљиве особе.Воде, велике и мале, слане и слатке, одушевљавају. Ветар зове на пут.“

За моју књигу прича Како смех лечи кијавицу Гордана Малетић пише: „Трагајући за бајком у свему што је окружује, обраћа се пре свега дечјој машти, служећи се штедро њоме и сама.Свесна да је за улазак у бајку потребан  некакав кључић, она упозорава децу на његово постојање, свесна да је он, наслеђен од добрих причалаца , предуслов за стварање и ономе који пише.“

Слађана Ристић

Пахуља
Опет сам остала без својих сестрица пахуљица… И падам. Полако из облака, лелујам небом, окрећем своју главу према сунцу које се ушушкало високо иза облака и певам да бих савладала страх од висине. Мој падобран штити ме од кише да ме не претвори у кап и од сунчевог зрака да не испарим. Али нећу, имам ја своју судбину да трајем онолико колико траје клизање првог јутарњег зрака. Како се само љуљам изнад кровова. Док летим окренем круг да избегнем димњаке да ме из њих не угуши дим.
Ево ме изнад црвено белог крова и сада се љушкам и видим велики прозор окићен зеленим гранчицама бора. Поред прозора седи девојчица и шара прстом по стаклу велико срце. Слећем на њен прозор и увећавам се (имам ту моћ да могу за трен да постанем велика) да наслоним своје лице на стакло. Шапућем јој: Не плачи, ја сам твоја пахуља. И гле, девојчица престаје да плаче и широм отвара очи. Вау! Пита ме: Какво си ти чудно биће пахуљо!? Одговарам: Ја сам чаробна пахуља, истопићу се на твом длану и испунићу ти жељу… Како је то могуће? — упита девојчица и настави да плаче. Још ћеш и да се истопиш!? Ништа од моје жеље да имам неког па да се играм. Досадило ми је да будем сама. Сви укућани су скоро увек у неком послу и заборавили су на мене…
Па шта у ствари желиш? — питам је.
Желим да ми Нова година донесе нешто лепо као што је другарство.
Довољно је да отворис врата и жеља ће ти се испунити. Девојчица отвара врата а на прагу куће стоји дечак са корпицом у руци, а у њој дрема мала бела куца. Зове се Бела — каже дечак и поклања црноокој девојчици куцу. Хајде, уђите брзо, код нас је топло — весело ће девојчица.
Топим се. Нестајем. Постајем невидљива. Сада сам на грани јелке и гледам како се девојчица испред камина игра са својим другаром и Белом док остали укућани певају новогодишње песме. А тамо, негде далеко, чују се звончићи са снежног рингишпила…

Црвени кофер

Када породица Петров крене да пакује своје ствари у огромни црвени кофер, махнем им неколико пута репом и гласно залајем. Негодујем као прави лабрадор и љут сам јер знам да се селимо на неко друго место. Тада седнем на кофер и тужно погледам у моју Анђелу. Таман сам се привикао на парк испред зграде где сам се играо са другим куцама кад ево изненађење. Родитељи девојчице Анђеле су одлучили да се из ове вароши преселе у велики град…
Хајде сада буди добар и склони се са црвеног кофера, рекла ми је озбиљним гласом, Анђелина мама. Спустио сам њушкицу и помирио се са судбином да сам ја само пас који се сели из места у место . Овог пута се из зелене варошице породица Петров селила у велики град где су од раног јутра клопарали трамваји и то недалеко од нашег солитера. Али ја сам се надао да ћу и поред бедонских зграда и буке упознати неког пријатеља. Нисам више мали, озбиљан сам и имам право да бирам свој зивот. Размишљао сам: боље би било да сам жирафа па да гледам са висине на свет, или можда кенгур и хоп, хоп и ето ме у неком чаробном селу. Умем ја да чујем свет и да видим сто други не види, али научио сам и да будем чекалица.
Већ првог дана када смо се доселили приметио сам да и Анђела није расположена.Патила је за својим другарима из школе. Рекла ми је: Овај црвени кофер ћу сакрити дубоко у орман да га родитељи више никада не нађу. И ја сам је тешио, доносио јој лоптицу, играо само за њу на две ноге и тако заборавио и на своју муку.
Трећег дана од нашег усељења Анђела је ипак пожелела да шетамо испред солитера. Позвала је лифт и дубоко удахнула.Нежно ме је погледала И рекла: Ти си ми куцо овде једини ортак! У том тренутку лифт је зачангрљао, брзо склизнуо са висине, а онда се зауставио на нашем спрату. Када су се врата од лифта отворила угледао сам јазавичарку налик на кобасицу и дечака са нараџастом косом.
Улазите, да се спустимо на земљу, ја сам Сергеј са 11-тог спрата – весело ће дечак који је одмах почео да чаврља са Анђелом. Обећао јој је да ће јој показати велики парк са фонтаном. Наиме, и он је пре два лета са коферима дошао из далека са својом јазавичарком Мелином.
Помислио сам како се Анђела први пут насмејала одкако смо се преселили у стаклени град и да се неће више ни један кофер отворити за паковање. Тако сам се радовао што је Анђела пронашла новог друга. А ја? Шта сам могао него да намигнем малој Мелини и потрчим за њом низ зелени тепих. Није ни она тако лоша, већ ми је поклонила две коскице…

Слађана Ристић

 

 

Обележен Светски дан науке

У новембру је обележен Светски дан науке и технике у нашој школи. На Институту за мајку и дете на Новом Београду у оквиру тематског планирања организована је наставна недеља са заједничком темом за све предмете, под називом: ,,Мерење“. О овом креативном подухвату импресије нам преносе Маја Бајагић, наставник биологије, Милица Ђајић, наставник физике, Силвана Цветић, наставник историје, Раденко Мосуровић, наставник физичког васпитања и Љиљана Миловић, психолог школе.

Ученици су из перспективе различитих предмета сагледали интересантну тему и тако усвојили свеобухватна знања, прожета темељним повезивањем градива. Мерили су време, ћелије, популацију, запремину, дужину кревета и столова, а осмехе и радост нису могли да измере! Овакав вид наставе показао се као добар и сви ученици су били веома мотивисани да се укључе у различите активности. Наши наставници дуги низ година практикују тематско планирање у настави због благодати које доноси и труде се да и на овај начин оплемене наставу у болничким условима.

 

Манифестација ,,Златна јесен“

Манифестација ,,Златна јесен“ одржана је 24. октобра 2018. године. Том приликом наши ђаци извели су представу ,,Јесења папазјанија“ у оквиру драмске секције коју води наставница Наташа Војиновић. Сви су били срећни, весели и раздрагани. О овом догађају може се погледати и прилог путем линка: Златна јесен